Generația Z, mai puțin preocupată de sănătatea lor decât predecesorii
Un studiu realizat în SUA de Clinica Cleveland arată că tinerii bărbați din Generația Z sunt mai puțin preocupați de sănătatea lor comparativ cu bărbații din generațiile anterioare. Datele sondajului sugerează că aceștia sunt mai puțin predispuși să efectueze controale medicale anuale și să caute ajutor pentru problemele de sănătate mintală.
Generația Z neglijează controalele de sănătate
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 1.000 de bărbați adulți din SUA și a scos la iveală faptul că doar jumătate dintre respondenți merg la examinări fizice anuale, în comparație cu generațiile mai în vârstă. Mai mult, 40% dintre bărbații cu vârste între 50 și 75 de ani nu au fost examinați pentru cancer de colon și prostată în ultima perioadă.
Tinerii din Generația Z au recunoscut că se bazează mai mult pe informațiile găsite pe internet sau rețelele sociale, în loc să discute personal cu un medic. Doar 5% dintre bărbații din Generația Boomer apelează la rețelele sociale pentru informații despre sănătate, în timp ce 33% din Generația Z fac acest lucru.
Îngrijorarea pentru sănătatea mintală
Cu toate acestea, un punct pozitiv al studiului este faptul că bărbații mai tineri pun mai mult accent pe îngrijirea sănătății mintale. Aceasta ar putea fi datorată reducerii stigmatizării bolilor mintale în rândul tinerilor, încurajându-i să caute ajutorul de care au nevoie.
Dr. Petar Bajic, directorul Centrului pentru Sănătatea Bărbaților de la Clinica Cleveland, subliniază importanța monitorizării indicatorilor cheie de sănătate la bărbați, precum tensiunea arterială și colesterolul. „Acestea pot semnala adesea o stare de sănătate subiacentă mai mare”, a declarat dr. Bajic.
Concluzia studiului este clară: tinerii din Generația Z trebuie să-și schimbe atitudinea față de sănătate și să devină mai proactivi în ceea ce privește îngrijirea personală. Este esențială conștientizarea importanței controalelor medicale regulate și a discuțiilor deschise cu medicii pentru a preveni problemele de sănătate pe termen lung.