Inteligența artificială ar putea să crească rata de succes a fertilizării in vitro

Experții în domeniul sănătății susțin că inteligența artificială (IA) poate juca un rol crucial în îmbunătățirea ratelor de succes ale fertilizării in vitro (FIV), o tehnologie de reproducere asistată care ajută cuplurile să conceapă. Organizația Mondială a Sănătății raportează că infertilitatea afectează aproximativ 17,5% dintre adulți, adică unul din șase.

IA în FIV: o speranță pentru cuplurile infertile

Tehnologia IA este folosită pentru a selecta cele mai viabile embrioni și pentru a personaliza tratamentul, sporește șansele de fertilizare. Dr. Shiva Harikrishnan, consultant obstetrician și ginecolog, explică că IA îmbunătățește predicțiile și selecția celulelor spermatice, ovocitelor și embrionilor și creează modele predictive mai precise pentru tratamentul FIV.

Sophie Smith, fondatoarea Nabta Health, subliniază importanța IA în îmbunătățirea ratelor de succes ale FIV, care în prezent sunt scăzute, având în vedere că doar 2% dintre cupluri sunt tehnic incapabile să conceapă natural. IA și învățarea automată sunt folosite pentru a selecta embrionii și pentru a personaliza planurile de tratament.

Tehnologia de selecție a celulelor reproductive

Dr. Harikrishnan detaliază că algoritmii IA analizează imaginile embrionului pentru trăsături precum morfologia și simetria, comparându-le cu datele istorice pentru a alege embrionii cu cea mai mare probabilitate de succes. Aceasta reduce riscul de anomalii genetice sau probleme de dezvoltare.

Un studiu publicat de Oxford University Press indică faptul că IA depășește evaluările umane în predicția succesului clinic al sarcinilor bazate pe morfologia embrionului. IA oferă o evaluare obiectivă și elimină subiectivismul uman din procesul de selecție.

Acceptarea tehnologiei esențială pentru viitorul familiei

Sophie Smith de la Nabta Health avertizează că, dacă nu îmbrățișăm tehnologia, în viitor doar cei bogați își vor putea întemeia familii. Nabta Health oferă platforme online pentru femei pentru monitorizarea sănătății, iar compania Diagnio utilizează teste bazate pe salivă pentru a urmări ovulația și a maximiza șansele de concepție.

Inteligența artificială se dovedește a fi un aliat valoros în lupta împotriva infertilității, oferind speranță cuplurilor care își doresc să întemeieze o familie. Prin îmbunătățirea ratei de succes a FIV, IA are potențialul de a schimba viitorul reproducerii asistate.