Inovație medicală revoluționară la Iași
O inimă artificială ce poate rezista până la o sută de ani în organismul uman, dezvoltată de o echipă de studenţi de la Universitatea de Medicină din Iași, va fi în curând testată pe animale. Acest prototip, îmbunătățit și premiat deja pentru performanțele sale, va fi însoțit de o aplicație pentru telefonul mobil, menită să monitorizeze funcționarea dispozitivului.
Aplicație mobilă pentru monitorizare
Echipa de inventatori a dezvoltat o aplicație pentru telefonul mobil care va permite pacienților să monitorizeze funcționarea inimii artificiale. „O interfață simplă astfel încât pacienții să poată observa nivelul de baterie, de energie, volumul de sânge care este pompat și alți parametri prin care omul să își dea seama ce se întâmplă”, a declarat Otilia Pintilii, reprezentant al echipei.
Inima artificială, un potențial salvator de vieți
Inventatorii speră ca acest dispozitiv să ajungă să fie folosit în practică medicală pentru a salva vieți. „Transplantul cardiac este făcut într-un mod foarte, foarte mic, deci pacienții în mod real nu au șansa să poată fi salvați. Vorbim de mii de pacienți, insuficiența cardiacă e una din cele mai frecvente complicații vasculare”, explică Ionuț Nistor, coordonatorul contrului MAVIS al UMF Iași.
Cu o testare în vitro care a pompat apă și preconizând testarea pe „lichid simulat și apoi pe sânge”, liderul echipei, Robert Gatman, afirmă că au obținut „valori bune” și sunt încrezători în reușita acestui proiect inovativ.
Prin accesarea de granturi și cu planuri de a începe testarea pe animale la sfârșitul verii, acest prototip al inimii artificiale reprezintă un pas uriaș în domeniul medical și ar putea aduce speranță pentru numeroși pacienți aflați în așteptarea unui transplant cardiac.