Inteligența artificială (AI), viitorul în detectarea cancerului

Un nou studiu publicat în revista Biology Methods & Protocols de Oxford University Press sugerează că inteligența artificială ar putea fi în curând capabilă să detecteze și să diagnostice cancerul la pacienți.

Cercetătorii au dezvoltat un model AI care analizează modelele de metilare a ADN-ului și identifică 13 tipuri diferite de cancer cu o precizie de 98,2%. Acest model AI ar putea fi un pas important în lupta împotriva cancerului, permițând un tratament mai devreme și îmbunătățind astfel rezultatele pacienților.

Potențialul AI în detectarea cancerului

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Imperial College London au antrenat un model de AI pentru a analiza modelele de metilare a ADN-ului și a identifica 13 tipuri diferite de cancer, inclusiv cancerul de sân, de ficat (hepatic), de plămâni și de prostată, din țesuturi necanceroase.

Modelul AI se bazează pe probe de țesut și necesită testări suplimentare pe o colecție mai diversă de probe de biopsie pentru a fi gata pentru utilizare clinică. Cu toate acestea, cercetătorii consideră că acest model, prin intermediul unei mai bune instruiri pe date mai variate și a unor teste riguroase în clinică, va oferi în cele din urmă modele de inteligență artificială care îi pot ajuta pe medici la detectarea și depistarea precoce a cancerelor.

Un pas important în lupta împotriva cancerului

Identificarea modelelor neobișnuite de metilare a ADN-ului ar permite furnizorilor de servicii medicale să detecteze cancerul în stadii incipiente. Acest lucru ar putea îmbunătăți dramatic rezultatele pacienților, deoarece majoritatea cancerelor sunt tratabile sau vindecabile dacă sunt detectate suficient de devreme.

Autorul principal al lucrării, Shamith Samarajiwa, a declarat: „Metodele computaționale precum acest model, prin intermediul unei mai bune instruiri pe date mai variate și a unor teste riguroase în clinică, vor oferi în cele din urmă modele de inteligență artificială care îi pot ajuta pe medici la detectarea și depistarea precoce a cancerelor. Acest lucru va oferi rezultate mai bune pentru pacienți”.

Această cercetare reprezintă un pas important în lupta împotriva cancerului și deschide calea pentru noi posibilități de diagnosticare și tratament, cu ajutorul tehnologiei AI.