Convulsiile si febra la copii

0
120

Convulsiile pot aparea la copii cu varste cuprinse intre 3 luni si 5 ani in timpul unui puseu de febra, dar aceasta nu inseamna ca exista o infectie la nivelul sistemului nervos central. In timpul unei infectii cand febra este ridicata peste 38 de grade, cel mai frecvent la 39-40 de grade pot aparea convulsii deoarece sistemul nervos al copiilor este insuficient dezvoltat. Aceste convulsii pot dura 5-6 minute, uneori pot dura si mai mult si trebuie diferentiate de alte afectiuni mai grave.

Convulsiile se manifesta ca o tremuratura ritmica a corpului si pot fi confundate cu frisoanele. Copilul poate fi constient sau inconstient, este palid, cu cianoza in jurul gurii sau la nivelul intregului corp. S-a demonstrat ca in urma convulsiilor febrile nu este afectat creierul si nici intelectul, insa exista un risc de a dezvolta ulterior epilepsie. Sunt necesare anumite investigatii: analize de sange, EEG, RMN, CT craniu si radiografie craniu pentru a determina eventuale leziuni. In continuare trebuie sa va adresati unui medic specialist neurolog.

Convulsiile pot aparea si in urma traumatismelor cerebrale, a meningitei infectioase sau induse de medicamente. Convulsiile febrile au predispozitie genetica, insa pot aparea si spontan in urma unui vaccin: anti-polio, DTP, antirujeolos. Pe perioada observatiei este necesar repausul la pat, cu pozitionare culcat pe lateral, sustinerea respiratiei si combaterea febrei si administrarea de anticonvulsivante. Daca stiti ca este posibil ca micutul sa faca convulsii este bine sa-l urmariti atent cand are vreo infectie pentru a nu face febra si astfel sa preveniti repetarea episoadelor convulsive care cu timpul pot duce la epilepsie. Se administreaza intrarectal Desitin care se poate utiliza si timpul crizei convulsive.

Epilepsia este o boala neurologica care determina aparitia unor descarcari electrice bruste, excesive si dezorganizate la nivelul creierului –acestea fiind reprezentate de convulsii. Cauzele epilepsiei sunt in general: infectii cerebrale, accidente vasculare cerebrale, traumatisme craniene. Singurul simptom al epilepsiei sunt convulsiile. Poate aparea la orice varsta si se poate manifesta diferit de-a lungul unei perioade. Nu exista tratament care sa o vindece, insa crizele pot fi tinute sub control cu ajutorul medicatiei antiepileptice. Tratamentul trebuie urmarit asiduu, intocmai cum a fost prescris. Se poate incerca tratment chirurgical, precum si alte tratamente alternative: dieta cetogenica, implantul unui stimulator de nerv vag. In cazul unei crize de epilepsie nu va panicati ,incercati doar sa pozitionati copilul in decubit lateral cu ceva sub cap, si indepartati toate obiectele din jur de care s-ar putea lovi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.