Vaccinarea obligatorie pana la 1 an

0
93
Vaccinarea obligatorie pana la 1 an
Vaccinarea obligatorie pana la 1 an

Vaccinarea sau imunizarea este metoda care se impune pentru evitarea semnelor de boala, protectia copilasului si mentinerea starii de sanatate.

Dupa nastere nou nascutii sunt protejati de aparitia bolilor infectioase prin prezenta anticorpilor proveniti de la mama in timpul vietii intrauterine. In timpul alimentatiei naturale sugarul beneficiaza si de anticorpi pe care ii primeste din laptele matern. Vaccinarea este necesara in momentul in care sugarul devine sensibil la boala datorita scaderii dozei de anticorpi.

Prin vaccinare organismul copilului isi produce anticorpi specifici care il vor proteja de aparitia unei eventuale boli. Dupa imunizare organismul devine mai apt de a lupta impotriva bolilor cu care vine in contact. Vaccinarea se începe inca din primele zile de viata si se face conform unui program national de imunizare.

Vaccinarea are ca si consecinţa eradicarea unor boli cu mortalitate ridicata variola, poliomielita, difterie sau reducerea unei boli cu evoluţie spre complicaţii grave: tetanos, rujeola, tuse convulsiva. Pregătirea sistemului imun al copilului începe imediat după naştere si se continua cu readministrări pe parcursul vietii asigurând orgnismului o protecţie maxima.

Vaccinurile obligatorii care se fac pana la vârsta de un an sunt: BCG (Bacil Calmette Guerin), anti-hepatita B (engerix B), DTP (diftero-tetano-pertusis), VPOT  (antipoliomielita) si AR (antirujeolic).

Vaccinarea antituberculoasa

Vaccinarea BCG se face cu vaccin viu atenuat pentru protejarea copilului impotriva tuberculozei. Se administreaza nou nascutului cu greutatea mai mare de 2500g in zilele 4-7 de viata. Primovaccinarea se face in maternitate concomitant cu vaccinarea antihepatita B. Revaccinarea BCG se face la copii cu reactie negativa la varsta de 13-14 ani.

Vaccinarea antihepatita B

Vaccinul este format dintr-un antigen cu rol in imunizarea împotriva infecţiilor cauzate de virusul hepatitic B. Primovaccinarea se face in prima zi de viata iar următoarele doze se administreaza la 2 si la 6 luni.

Vaccinarea antipoliomielitica

Profilaxia poliomielitei se face cu un vaccin cu virus viu atenuat, uşor de administrat pe cale orala si cu eficienta mare. Prima vaccinare se face in 3 doze la 2-4-6 luni iar revaccinarea la 12 luni si 9ani. Se mai poate face profilaxia si cu un vaccin cu virus inactivat administrat parenteral care induce o imunitate minima intestinala. Dupa vaccinare timp de 30 de zile sunt contraindicate tratamentele injectabile sau interventiile chirurgicale.

Vaccinarea DTP

Imunizarea se face cu trivaccinul care conţine toxina difterica si tetanica si toxina pertusis purificate si inactivate. Pentru primovaccinare sunt necesare 3 doze administrate la interval de 30zile la 2-4-6 luni, iar revaccinarea la 12 si 18 luni.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.