Cele mai infestate cu pesticide verdețuri din piețele românești

O nouă investigație a aruncat o lumină crudă asupra problemelor persistente legate de prezența pesticidelor în verdeață vândută în piețele românești. Testele efectuate au descoperit că mărarul disponibil în comerț conține o cantitate de substanțe chimice de zece ori peste limita legală. Această constatare alarmantă evidențiază o problemă îngrijorătoare, cu implicații serioase asupra sănătății publice.

Probleme persistente cu pesticidele în verdeață

Anul trecut, campania realizată de obervator.ro – „Ce ne puneți în farfurie?” – a demarat o serie de investigații după ce leușteanul comercializat a fost găsit cu niveluri ridicate de pesticide. Aceste descoperiri recente arată că fenomenul s-a extins și că autoritățile sunt încă departe de a rezolva această problemă persistentă.

„Leuşteanul, cu 452 de ori depăşire. Acel produs trebuie absolut distrus,” a declarat Aleandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Agricolă (ICA), pentru observator.ro.

Impactul asupra sănătății consumatorilor

Pentru mulți dintre noi, alimentele sunt esențiale pentru supraviețuire, însă într-o piață dominată de produse tratate chimic, găsirea unor opțiuni sănătoase devine din ce în ce mai dificilă. Consumatorii sunt privați de informații esențiale despre proveniența și siguranța alimentelor pe care le consumă zilnic. Testele de laborator devin, astfel, singura modalitate de a afla adevărul despre compoziția și gradul de contaminare al alimentelor.

„O probă de mărar a înregistrat depăşiri la unul dintre pesticide, la epoxiconazol, de peste 10 ori fata de limita legală,” a declarat Aleandru Cîrîc, director ICA, pentru observator.ro.

Riscurile pentru sănătate asociate cu pesticidele

Epoxiconazolul, găsit în mărar, este considerat cancerigen și poate avea efecte negative asupra sănătății oamenilor. Acest fungicid, folosit în agricultură, poate afecta grav sănătatea oaselor, sistemului endocrin și a ficatului. Expunerea la epoxiconazol în timpul sarcinii poate duce la malformații la făt. Aleandru Cîrîc a atras atenția că consumul de produse contaminate reprezintă un pericol serios pentru siguranța consumatorilor.

În final, este imperios necesar ca autoritățile să ia măsuri urgente pentru a asigura siguranța alimentară și pentru a proteja sănătatea publică. Consumatorii trebuie să fie informați și să fie atenți la sursele de alimente pe care le achiziționează. Este esențial să se intensifice controalele și să se impună sancțiuni drastice producătorilor care nu respectă normele de siguranță alimentară.