Premierul Marcel Ciolacu a răbufnit în timpul unei declarații, arătându-și nemulțumirea față de numărul mare de concedii medicale acordate în România pentru afecțiuni minore, precum dureri de spate sau răceli. Cu peste 274.000 de concedii pentru spate și 187.000 pentru strănut și răceală, acesta a subliniat necesitatea unei distincții clare între cazurile reale de boală și cele de confort.
Concediile medicale și nevoile reale ale românilor
Într-o discuție cu liderii de grup, premierul a adus în atenție faptul că un număr mare de concedii medicale sunt acordate pentru simptome minore, care ar trebui să fie tratate cu mai multă responsabilitate. Marcel Ciolacu a subliniat importanța făcută între nevoile reale ale cetățenilor, cum ar fi cazurile de boală gravă sau de maternitate, și concediile medicale acordate pentru afecțiuni minore, care ar putea fi prevenite sau tratate la domiciliu.
În acest context, premierul a declarat: "Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm… Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite? Foarte bine."
Impozitarea concediilor medicale și decizia Senatului
Senatul a eliminat impozitarea de 10% pe concediile medicale, inclusiv pe cele pentru maternitate și îngrijirea copiilor bolnavi. Această decizie a fost adoptată în urma unui amendament propus de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, iar proiectul urmează să fie discutat în Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.
Premierul a subliniat faptul că nu este de acord cu acordarea de scutiri de impozite pentru concedii medicale acordate pentru afecțiuni minore, care ar putea fi tratate la domiciliu sau nu necesită o perioadă lungă de recuperare. Cu toate acestea, guvernanții caută să găsească un echilibru între sprijinirea cetățenilor cu adevărat nevoiași și evitarea unor situații de abuz în acordarea concediilor medicale.
Prin urmare, este important ca o discuție publică să fie purtată cu privire la criteriile de acordare a concediilor medicale și la necesitatea unei reglementări mai clare în acest sens. Este esențial ca buna gestionare a sistemului de sănătate să fie prioritatea principală, pentru a asigura accesul la servicii medicale adecvate pentru toți cetățenii.