Medicamentele care ajută la slăbit – prescripție și limită de timp

Medicamentele care ajută la slăbire: ce trebuie să știi
Trei clase de medicamente pot ajuta în procesul de slăbire, însă acestea sunt prescrise de medicul specialist și nu se administrează pe termen lung. Aceste medicamente acționează la nivelul creierului, inducând senzația de sațietate și aversiune față de mâncare. Pentru a fi eficiente, trebuie să fie însoțite de o alimentație echilibrată și de activitate fizică.
Medicamentele care controlează pofta de mâncare
Medicul primar endocrinolog, Antonela Burlacu, explică mecanismul prin care aceste medicamente funcționează: „Aceste medicamente dau senzația de sațietate și aversiunea față de mâncare, care nu mi se pare foarte fiziologic, să îți fie silă de ceea ce mănânci. Dacă scazi 5% din greutate în 6 luni, merită să continui, dacă nu scazi, le oprești. Nu se dau pe timp lung, maxim un an sau doi”.
Hipotalamusul și rolul său în reglarea greutății
Hipotalamusul, localizat în creier, este centrul de control al foamei și sațietății. Aici se primesc informații de la peste 20 de hormoni, produși în tubul digestiv și în grăsime. „Hipotamusul nostru are o memorie a greutății noastre anterioare. Și cu cât stau mai mult la o greutate mare, când încerc să slăbesc, se obțin rezultate, dar hipotamusul meu intră într-un sistem de avarie să nu scadă sub acea greutate și mâncăm mai mult, scade rata metabolismului bazal astfel încât să revin la greutatea de dinainte”, adaugă Burlacu.
Recomandările medicilor pentru scăderea în greutate
Specialiștii recomandă scăderea ponderală treptată, de aproximativ 500 de grame pe săptămână, pentru a evita efectul yo-yo. Este fundamentală adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată și practicarea regulată a exercițiilor fizice. Medicamentele care ajută la slăbire sunt doar un ajutor suplimentar și nu un substitut pentru o alimentație corectă și activitate fizică.
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨