Medici și pacienți, în pericol de îmbolnăvire reciprocă din cauza noii proceduri de vaccinare antigripală
Schimbarea procedurii de vaccinare antigripală crește riscul de îmbolnăvire
Conform avertismentelor epidemiologilor, noua procedură de vaccinare antigripală, care impune medicilor să se vaccineze la medicul de familie în loc de a primi vaccinul direct în spital, crește riscul de îmbolnăvire reciprocă între medici și pacienți. În trecut, cadrele medicale erau vaccinate direct în unitățile sanitare, procedură care asigura o vaccinare rapidă și eficientă.
Dr. Alexandru Coman, medic epidemiolog, a explicat pentru „Adevărul” că noua procedură este complicată și consumatoare de timp, ceea ce poate determina multe cadre medicale să renunțe la vaccinare. Aceasta poate avea ca rezultat riscul sporit de îmbolnăvire atât pentru medici, cât și pentru pacienți.
Dr. Florin Roșu, medic infecționist și managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a subliniat că lipsa unei evidențe clare a vaccinării cadrelor medicale afectează capacitatea de a controla răspândirea gripei în spital. În trecut, medicii vaccinați erau distribuiți pe secții în funcție de riscul de expunere la pacienți bolnavi, dar acum această distribuție nu mai este posibilă.
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase din București, recunoaște că situația poate fi considerată un minus, dar afirmă că medicii epidemiologi pot accesa un sistem automat pentru a verifica situația vaccinării cadrelor medicale.
Consecințe grave ale noii proceduri de vaccinare
Consecințele noii proceduri de vaccinare pot fi grave, avertizează medicii. Este posibil ca medicii nevaccinați să se îmbolnăvească după contactul cu pacienți bolnavi sau să transmită gripa altor pacienți, în special celor cu boli cronice. Aceasta ar putea duce la o problemă majoră în spitale.
Dr. Alexandru Coman suspectează că decizia de schimbare a procedurii de vaccinare a fost luată din considerente financiare, dar subliniază că aceasta a dus la un sistem mai puțin eficient în controlul răspândirii gripei.
În concluzie, medicii și pacienții sunt în pericol de a se îmbolnăvi reciproc din cauza noii proceduri de vaccinare antigripală, iar autoritățile ar trebui să ia în considerare revenirea la procedura anterioară pentru a proteja sănătatea tuturor.