Meduzele din Marea Neagră: periculoase sau inofensive?

În fiecare vară, turiștii care vizitează Marea Neagră sunt preocupați de meduzele care apar în apele mici. În ciuda temerilor comune, majoritatea meduzelor nu sunt periculoase pentru oameni, afirmă specialiștii.

Meduzele sunt aduse la mal de condițiile climatice și creșterea temperaturii. Specia de meduză carnivoră Mnemiopsis leydi, care se hrănește cu zooplankton, a fost identificată în Marea Neagră în anii 1980 și are un impact asupra speciilor de pești care se hrănesc cu același tip de hrană.

Reclamă

Oamenii de știință au identificat 26 de specii invazive în Marea Neagră, nouă dintre ele fiind crustacee. Speciile invazive pot reprezenta un risc pentru biodiversitate, susține Prof. Valentina Todorova de la Institutul de Oceanologie din cadrul Academiei Bulgare de Științe.

Meduzele din specia Rhizostoma pulmo apar în abundență în zona de mică adâncime a litoralului românesc la finalul verii. Acestea nu sunt periculoase pentru oameni, cu excepția cazului persoanelor sensibile care pot prezenta iritații.

Meduzele atacă la cea mai mică atingere și veninul lor nu este suficient de puternic pentru a pune în pericol viața unui om. În cazul în care anumite specii de meduze vin în contact cu pielea umană pot provoca iritații.

Primul ajutor în caz de înțepături de meduze mov
Plajele din Europa, inclusiv din România, au fost invadate de meduze mov, a căror înțepătură poate provoca reacții severe. Meduza mov are venin puternic și tentaculele pot fi periculoase, deoarece pot înțepa de la distanță.

Dacă te înțeapă o meduză mov, scoate imediat persoana din apă, îndepărtează meduza cu o mănușă și spală zona afectată cu apă de mare. Aplică comprese reci și loțiuni cu lidocaină sau cortizon pentru a reduce durerea și mâncărimile.

În concluzie, deși unele meduze pot fi periculoase, majoritatea sunt inofensive și, cu măsuri de precauție, se poate evita orice incident nedorit în timpul vacanței la mare.