Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a lansat joi seara, la Digi24, o propunere de dezbatere publică privind întreruperea tratamentului în secțiile de terapie intensivă (ATI) și continuarea acestuia în îngrijiri paliative, subliniind că eutanasia nu ar trebui să fie un subiect de discuție în România.

Dezbatere publică propusă de Ministrul Sănătății

În urma scandalului morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon, Alexandru Rafila a afirmat că nu există acceptanță socială în România pentru întreruperea tratamentului la ATI și continuarea lui în paliație. „Nu discutăm despre eutanasie, să fie foarte clar pentru toată lumea”, a subliniat ministrul. El a adăugat că este necesară participarea societăților profesionale, organizațiilor de pacienți și a Bisericii în această discuție, pentru a evita interpretările publice greșite.

Problema pacienților terminali în România

În România, aproximativ 200.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu boli terminale, dar mai puțin de 18% beneficiază de îngrijiri paliative corespunzătoare. În lipsa centrelor specializate, secțiile de ATI devin adăposturi forțate pentru acești pacienți, transformându-se în locuri de suferință prelungită. Scandalul de la Spitalul Pantelimon a evidențiat necesitatea unor reglementări clare pentru pacienții terminali, o problemă pe care autoritățile ocolesc.

Apelul ministrului pentru exemple de bună practică

Alexandru Rafila a menționat că a solicitat un audit internațional și a luat legătura cu Societatea Europeană de Terapie Intensivă pentru a identifica exemple de bună practică din alte țări. El preconizează că propunerea de dezbatere va fi lansată la începutul lunii septembrie, cu scopul de a elabora legislația necesară.

În concluzie, Ministrul Sănătății face un apel către societate pentru a avea o discuție deschisă și constructivă privind gestionarea pacienților terminali în România, eliminând din start orice dezbatere legată de eutanasie.