Misterul legat de pantera neagră care ar fi fost văzută în Giurgiu, aproape elucidat. Despre ce animal e vorba, de fapt

Panica legată de o presupusă panteră neagră care ar fi fost văzută pe teritoriul României pare să se apropie de final. Urmele descoperite în apropierea localității Puieni, județul Giurgiu, nu aparțin unei feline sălbatice, ci ar fi, de fapt, ale unui câine. Cel puțin asta reiese din concluziile formulate de experți din România și Bulgaria, după câteva zile de investigații.
Pantera din Bulgaria, confundată cu un câine pe malul Dunării
La sfârșitul lunii iunie, mai mulți locuitori din zona Giurgiu au semnalat posibila prezență a unei pantere negre, spunând că au văzut urme suspecte pe malul Dunării, în apropierea satului Puieni. Informațiile au început să circule rapid, mai ales în contextul în care, în Bulgaria, autoritățile anunțaseră dispariția unei pantere negre dintr-o zonă apropiată de graniță.
Duminică, 29 iunie, Poliția municipiului Giurgiu a fost sesizată printr-un apel la 112. Un bărbat a relatat că a descoperit urme care ar putea aparține unei pantere, chiar în zona Puieni. Polițiștii au mers imediat în teren, dar nu au găsit niciun animal.
În noaptea următoare, un alt apel 112 a fost înregistrat, de data aceasta în zona Istru, tot în Giurgiu. Apelantul susținea că ar fi văzut animalul, dar din nou, autoritățile nu au descoperit nicio urmă a felinei. În ciuda intervențiilor rapide, toate cercetările de teren au rămas fără rezultat.
Pe 1 iulie, marți, autoritățile bulgare au renunțat la restricțiile impuse în regiunea platoului Șumen, acolo unde fusese dată dispărută pantera. Motivul: animalul nu a mai fost identificat nicăieri și, în lipsa oricărei alte dovezi, au considerat că nu mai este pericol iminent pentru populație.
„Amprenta de labă văzută în zonă ar putea fi de fapt a unui câine mare.”
– Stoian Lazarov, profesor la Muzeul Național de Istorie Naturală din cadrul Academiei Bulgare de Științe
Și în România, specialiștii au ajuns la aceeași concluzie. Zoologii susțin că urmele apărute în Giurgiu nu sunt compatibile cu cele ale unei pantere. Potrivit lor, animalul care a lăsat urmele este, mai degrabă, un câine de talie mare, posibil fără stăpân.
„(n.r. întrebarea unui reporter TVR: Aceasta poate fi o urmă de pantera neagră?) Nu, nu poate, pare a fi de altceva, deoarece are vârfurile ascuțite. Ar fi trebuit să aibă pernițele mai rotunjite, iar ele sunt foarte alungite, ca la canide, ca la câini.”
– Nicolae Crăciun, zoolog și lector la Facultatea de Biologie, Universitatea din București (TVR Info)
În ciuda zvonurilor care s-au răspândit rapid pe rețelele sociale și în comunitățile locale, autoritățile nu au identificat niciun semn clar care să confirme prezența unei feline periculoase în zonă. Niciun localnic nu a reușit să surprindă animalul pe camere sau să ofere o descriere clară, iar toate verificările de teren au dus la aceeași concluzie: urmele nu sunt de panteră.
Asemenea confuzii nu sunt rare, mai ales în zonele unde fauna sălbatică este mai diversă, iar apariția unui animal necunoscut poate stârni panică. În acest caz, însă, toate datele strânse până acum duc spre ideea că animalul observat sau presupus a fi văzut în Giurgiu era, de fapt, un câine care a trecut prin zonă.
Autoritățile bulgare, care inițial au instituit restricții în zona platoului Șumen, au renunțat la măsuri de protecție după câteva zile fără rezultate. Între timp, cazul a devenit subiect de dezbatere între zoologi și a intrat rapid în atenția publicului, mai ales din cauza speculațiilor legate de legătura dintre pantera din Bulgaria și urmele din Giurgiu.
Până la acest moment, niciun alt apel 112 legat de panteră nu a mai fost înregistrat în județul Giurgiu. Autoritățile nu exclud complet varianta unui animal sălbatic, dar toate indiciile adunate până acum susțin că e vorba doar de o alarmă falsă provocată de apariția unui câine mare, care a fost confundat cu o felină exotică.
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨