Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că începând cu 1 iulie, persoanele neasigurate vor beneficia de noi servicii medicale pentru depistarea unor afecțiuni grave, precum cancerele, hepatitele cronice B și C, iar la gravide și HIV/SIDA.

Medicii de familie vor putea trimite pacienții neasigurați la analize și consultații de specialitate decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul suspiciunii unei boli oncologice. În plus, vor putea emite bilete de trimitere pentru testarea virusurilor hepatitice B și C, precum și pentru virusul HIV la gravidă.

Servicii pentru neasigurați

Neasigurații vor beneficia și de servicii în asistența medicală ambulatorie de specialitate clinică pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de afecțiune oncologică. Medicii specialiști vor putea emite bilete de trimitere la analize și către unitățile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării diagnosticului.

De asemenea, serviciile medicale pentru depistarea precoce a afecțiunilor oncologice vor fi accesibile prin unități medicale mobile și caravane medicale, pentru a ajuta persoanele din zone izolate. Furnizorii de servicii paraclinice vor putea efectua și deconta analizele prescrise pentru persoanele neasigurate, iar unitățile spitalicești vor putea deconta serviciile de spitalizare de zi.

Finanțarea serviciilor pentru neasigurați

Finanțarea serviciilor pentru neasigurați nu se va face din contribuțiile plătite de asigurați, ci de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Aceasta va include și testarea persoanelor neasigurate pentru hepatitele cronice B și C, precum și pentru infecția HIV la gravidă.

„Suntem convinși că noutățile din Contractul-cadru vor contribui substanțial la depistarea de afecțiuni grave în stadii incipiente, când șansele ca acestea să fie tratate iar bolnavul să-și continue viața normală sunt mult mai mari”, a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Începând cu luna iulie, persoanele neasigurate vor putea beneficia de o gamă largă de servicii medicale pentru depistarea unor boli grave, asigurându-se astfel un acces mai bun la îngrijirea medicală necesară.