Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au anunțat o serie de măsuri importante pentru îmbunătățirea accesului pacienților din România la servicii oncologice de calitate și la terapii adecvate. Printre acestea se numără înființarea unei rețele de centre pentru cancere rare, începerea testelor genetice și impunerea implementării Consiliilor de Tumori (Tumor Board) în tratamentul cancerului.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că urmează să fie elaborate criterii pentru clasificarea centrelor de diagnostic și tratament al cancerului, precum și definirea rețelelor de centre de cancer pentru cancere rare. Implementarea obligativității Tumor Board înainte de inițierea tratamentului oncologic este o măsură esențială pentru evitarea situațiilor neplăcute și asigurarea unei îngrijiri optime pentru pacienți.

Specialiștii au subliniat necesitatea reorganizării rețelei de oncologie pentru a asigura un tratament adecvat și în timp util pentru pacienți.

Testarea genetică și monitorizarea

Testarea de imunofenotipare, genetică și genetică moleculară este esențială pentru diagnosticul corect și monitorizarea pacienților cu boli hematologice maligne. Normele pentru testarea genetică și de înaltă performanță în hemopatii maligne sunt deja implementate și în curs de implementare la nivelul altor agenți implicați în tratamentul cancerului.

De asemenea, se vor introduce noi servicii în pachetul de bază pentru spitalizare de zi, pentru diagnostic precoce, monitorizare și evaluarea pacienților cu afecțiuni oncologice. Decontarea investigațiilor necesare pacienților cu afecțiuni oncologice se va face la nivelul realizat, conform ghidurilor de practică medicală.

Concluzie

Prin implementarea acestor măsuri și îmbunătățirea accesului la servicii oncologice de calitate, autoritățile își propun să asigure pacienților din România o îngrijire medicală adecvată și eficientă. Este esențial ca toate aceste inițiative să fie puse în practică cât mai rapid și să fie monitorizate constant pentru a asigura un sistem de sănătate eficient și orientat către nevoile pacienților.