Alertă globală emisă în legătură cu falsul medicament pentru slăbit Ozempic

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă globală privind circulația pe piață a unor falsuri ale medicamentului Ozempic, utilizat în mod eronat ca metodă de slăbire. Ozempic, inițial destinat tratamentului diabetului de tip 2, este promovat în mod incorect ca un produs care ajută la scăderea în greutate.

Risc pentru sănătate

OMS avertizează asupra riscurilor pentru sănătate pe care le presupune utilizarea acestor falsuri, care pot conține substanțe periculoase sau ineficiente. În cazul în care acestea conțin insulina, efectele pot fi imprevizibile și chiar dăunătoare pentru sănătate.

În ciuda popularității sale în rândul persoanelor care doresc să slăbească, Organizația recomandă ca medicamentul să fie achiziționat doar din surse certe, precum medicii sau farmaciile autorizate. Folosirea acestui medicament fără supravegherea unui profesionist sau cumpărarea sa de pe site-uri obscure poate duce la consecințe grave.

Loturi false confiscate

De la începutul anului 2022, au fost raportate tot mai multe cazuri de contrafacere a medicamentului Ozempic. Loturile false au fost identificate și confiscate de autoritățile din Marea Britanie, SUA și Brazilia, fiind vândute cu ambalaje care păreau autentice. Autoritățile din Marea Britanie au confiscat un astfel de lot în luna octombrie, reușind să oprească distribuția acestuia.

Dr. Alison Cave, ofițerul șef pentru siguranța organizației, subliniază riscul crescut al cumpărării semaglutidei de la furnizori online ilegali. Acest lucru poate conduce la achiziționarea unui produs contrafăcut sau neautorizat, punând în pericol sănătatea consumatorilor.

O versiune mai puternică a Ozempic, denumită Wegovy, a fost dezvoltată special pentru pierderea în greutate și este disponibilă doar prin clinicile specializate în scăderea în greutate din cadrul NHS din Marea Britanie.

OMS recomandă precauție

OMS îndeamnă populația să fie precaută și să se informeze corespunzător înainte de a lua decizii care ar putea avea un impact negativ asupra sănătății lor. Este esențial ca pacienții să urmeze sfaturile medicilor și să evite cumpărarea medicamentelor de pe surse nesigure.