Alertă OMS: Febra Dengue se răspândește rapid în 90 de țări

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un raport alarmant care indică o creștere semnificativă a cazurilor de febră dengue la nivel mondial. Peste 7,6 milioane de cazuri au fost raportate în 90 de țări, inclusiv în regiuni din sudul Europei. Riscul global de răspândire este evaluat ca fiind ridicat.

Febra Dengue în Cifre
Conform raportului OMS, numărul cazurilor de febră dengue a crescut dramatic în ultimii cinci ani, cu o situație deosebit de alarmantă în America, unde numărul cazurilor a depășit 7 milioane până în luna aprilie 2024. Acest număr este semnificativ mai mare decât cele 4,5 milioane de cazuri raportate în întreg anul 2023.

Riscul Global
OMS avertizează că riscul potențial de răspândire pe plan internațional este ridicat, datorită amploarei focarelor și complexității factorilor de transmitere. Febra dengue, o boală virală transmisă de țânțari, pune viața în pericol și poate provoca hemoragii grave și leziuni ale organelor interne.

Impactul Asupra Populației
Din totalul cazurilor raportate, peste 16.000 au dus la îmbolnăviri grave, iar 3.000 au fost fatale. OMS subliniază că multe țări nu au capacitatea de a supraveghea răspândirea acestei boli, ceea ce face ca numărul real al cazurilor să fie probabil mult mai mare.

Prevenția și Controlul
OMS recomandă măsuri urgente de prevenție și control pentru a limita răspândirea febrei dengue. Acestea includ eliminarea habitatelor țânțarilor, utilizarea de insecticide și purtarea de îmbrăcăminte protectoare. De asemenea, este importantă informarea populației despre simptomele și modalitățile de prevenire a bolii.

Concluzie
Situația actuală a febrei dengue reprezintă o amenințare globală pentru sănătatea publică. Este esențială o colaborare internațională pentru a combate răspândirea bolii și a proteja populația afectată.