Intervenţie revoluţionară: Copil operat pe creier în semiîntuneric
Iaşi, 31 mai 2024: O echipă medicală de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, condusă de conf. univ. dr. Lucian Eva, a realizat o intervenţie chirurgicală de excepţie, salvându-i viaţa unui băiat de 12 ani din Tulcea, care avea o tumoră cerebrală gigantă de peste 10 centimetri.
Operaţia a durat aproximativ 5 ore şi a implicat utilizarea unei substanţe de contrast inovatoare, acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), pentru prima dată la un copil în România. Această metodă a permis identificarea şi protejarea ţesutului cerebral sănătos, fiind esenţială pentru succesul intervenţiei.
Dr. Lucian Eva, managerul spitalului și conducătorul echipei medicale, a explicat că această substanţă a fost folosită anterior la adulţi, însă aplicarea ei la pacienţi tineri a fost o premieră naţională. Studii recente au arătat eficienţa utilizării 5-ALA în rezecţia tumorilor cerebrale la copii.
Operaţia a fost un succes total, copilul aflându-se într-o stare bună de sănătate postoperatorie. Nu sunt anticipate deficite postoperatorii, datorită preciziei cu care a fost efectuată îndepărtarea tumorii.
Utilizarea substanţei de contrast a fost crucială pentru realizarea unei rezecţii maxime şi corecte. Această reuşită reprezintă un pas major în neurochirurgia pediatrică și deschide noi perspective pentru tratamentul acestor cazuri complexe în România.
Mama băiatului a mărturisit că Marian, pasionat de fotbal și fan Politehnica Iaşi, a zâmbit pentru prima dată după operaţie când a primit cadou un echipament sportiv de la echipa sa favorită, gest făcut la iniţiativa lui dr. Eva.
Această intervenţie reprezintă un mare succes pentru medicina românească și demonstrează dedicarea și profesionalismul echipei medicale de la Iaşi. Continuăm să urmărim progresul tânărului Marian și îi dorim o recuperare rapidă și completă.