Carantina a accelerat maturizarea creierului adolescenţilor

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Washington a arătat că pandemia de Covid-19 a provocat o maturizare prematură a creierului adolescenţilor, în special al fetelor.

Efectele pandemiei asupra creierului

În urma cercetărilor efectuate pe un grup de 160 de adolescenţi, s-a constatat că grosimea cortexului cerebral s-a subţiat mai repede decât era de aşteptat, proces care apare în mod natural odată cu vârsta. Rezultatele studiului indică o accelerare a maturizării creierului cu o medie de 4,2 ani la fete şi 1,4 ani la băieţi.

Consecinţele subţierii cortexului cerebral

Subţierea corticală accelerată a fost legată în studii anterioare de traume, stres şi neglijare în copilărie, sugerând că stresul din timpul carantinei ar putea fi cauza acestei maturizări premature. Autorii studiului avertizează asupra riscului crescut de a dezvolta tulburări neuropsihiatrice şi comportamentale, cum ar fi depresia, la adolescenţi.

Limitările studiului şi necesitatea unor cercetări suplimentare

Studiul are anumite limitări, inclusiv dimensiunea redusă a eşantionului şi lipsa datelor privind comportamentul şi stilul de viaţă. Autorii subliniază necesitatea unor studii suplimentare pentru a evalua impactul pe termen lung al subţierii cortexului la adolescenţi.

Rezultatele studiului evidenţiază urgenţa de a oferi sprijin pentru sănătatea mintală adolescenţilor şi importanţa ca societatea să recunoască consecinţele pe termen lung ale pandemiei asupra tinerilor.