Tuse, dureri de cap, febră, stare generală proastă… acestea sunt doar câteva dintre simptomele care, de cele mai multe ori, ne trimit la sertarul cu medicamente. Fiecare dintre noi are în casă diverse stocuri pentru cazuri de urgență. Însă, atrag atenția specialiștii, automedicația nu este indicată. Dimpotrivă! O banală aspirină, un paracetamol sau un ibuprofen luate după ureche, foarte des sau în cantități prea mari, ne-ar putea face mai mult rău decât bine.

Pericolele Automedicației
Cine are curiozitatea să citească cu atenție prospectul medicamentelor care se eliberează fără prescripție medicală va avea o mare surpriză. Multe dintre acestea, deși sunt considerate banale, au, pe lângă contraindicații, și efecte adverse care ne pot pune în pericol sănătatea și chiar viața. Prin urmare, nu doar antibioticele trebuie administrate cu măsură, ci și un banal paracetamol.

Reclamă

Medicamentele pentru răceală, de exemplu, luate foarte des, inclusiv pentru prevenție, acționează direct la nivelul bacteriilor din intestin pe care, în timp, le distrug. Consecința? Persoana care se doftoricește singură ar putea să scape de răceală, dar s-ar putea trezi cu o altă afecțiune, serioasă de data aceasta: sindromul de intestin permeabil. Iar de aici și până la apariția unor boli grave nu mai este decât un singur pas.

Impactul Medicamentelor asupra Organelor
Doze mari de paracetamol, nurofen sau aspirină pot afecta stomacul, ficatul, dar și rinichii, continuă ideea și medicul de familie Mihai Mara. „Ficatul are rolul de a procesa aceste medicamente, iar o cantitate mai mare decât este nevoie ne poate declanșa diverse afecțiuni hepatice. Nici bolile de stomac nu sunt excluse. Antiinflamatoarele irită mucoasa stomacală și ne putem trezi cu gastrite sau chiar ulcere care te-ar putea trimite direct pe patul de spital”.

Medicul Vasi Rădulescu trage și el un semnal de alarmă. Acesta atenționează părinții despre pericolul aspirinei care, administrată copiilor, poate declanșa așa numitul sindrom Reye, o afecțiune extrem de gravă care le pune celor mici viața în pericol. „Nu dați aspirină copiilor până la 18 ani! La salicilați, copiii pot face fenomen Reye, cu afectare gravă a ficatului, rinichilor, creierului și risc mare de deces. Atenție la orice alt preparat care conține salicilați, inclusiv la conserve care pot avea așa ceva. Febra se scade cu paracetamol sau cu ibuprofen, cu măsuri auxiliare (împachetări mai reci), cu controlul eficient al afecțiunii de bază. Nu cu aspirină la copii! Încercați să nu dați paracetamol și ibuprofen în aceeași perioadă, pentru că pot suma efectele adverse. Mergeți pe ce funcționează, doar un agent antitermic, nu ambele”.

Dacă tot luăm pastile, măcar s-o facem cu cap
Românii sunt campioni la automedicație și iau pastilele cu pumnul. Preferă să se trateze după cum știu ei, nu după cum spune medicul. Până nu demult, antibioticele erau luate ca și cum ar fi fost niște simple bomboane. Acum, după ce acestea au fost restricționate și nu se mai eliberează decât cu rețetă medicală, românii s-au îndreptat către medicația uzuală, la îndemâna oricui. Iar acest lucru, spune medicul Mihai Mara, nu ar fi o problemă atâta vreme cât ne tratăm corect. „Ideea e că ar trebui să luăm aceste medicamente doar atunci când chiar avem nevoie de ele. Nu oricând, nu oricum și în niciun caz preventiv. Apoi, ar trebui să ne îndreptăm atenția către acele medicamente prescrise de medic în trecut și care au fost bine tolerate de organism. Despre care știm că nu ne-au făcut rău. Evident, trebuie să respectăm doza prescrisă cu altă ocazie de medic sau cea recomandată de farmacist. Căci dacă ai nevoie de un paracetamol pe zi, dar tu iei cinci pastile, nu este în regulă”.

Medicul recomandă să păstrăm un echilibru în ceea ce privește automedicația. „Dacă îți cunoști simptomele, știi că ai răcit, știi ce ți s-a prescris data trecută când ai răcit, este normal să iei același tratament. Însă, dacă după o săptămână observi că nu funcționează, trebuie să te prezinți la medic”.

Concluzia? Chiar și medicamentele aparent inofensive au efecte adverse, iar acestea, odată instalate, vin la pachet cu o mulțime de noi afecțiuni sau complicații. „Un medicament care este indicat unei anumite persoane ar putea fi nociv pentru alta. Prin urmare, dacă cineva îți spune să iei un anumit tratament, asta nu înseamnă că va și funcționa. Dimpotrivă!”, mai explică dr. Mihai Mara.

Tratamente Naturiste
Ce ar fi de făcut? În primul rând, să fim responsabili, să ne gândim de două ori la riscurile la care ne expunem, să nu mergem pe ideea că nouă nu ni se poate întâmpla niciodată nimic. În al doilea rând, dacă decidem să ne tratăm singuri, ar trebui s-o facem numai după ce suntem siguri 100% de afecțiunea de care suferim. Să nu uităm că multe boli, de la cele mai ușoare până la cele mai grave, prezintă, uneori, aceleași simptome. O durere de cap poate fi cauzată de deshidratare, dar și de o tumoră. Prin urmare, este ușor să facem confuzii. În al treilea rând, mai spun specialiștii, ar trebui să acordăm o atenție mai mare medicamentelor naturiste care nu prezintă efecte adverse. „Dacă tușim, de exemplu, mierea de albine ar putea să ne ajute, până într-un anumit punct, la fel de bine ca și un sirop luat de la farmacie”, este de părere dr. Mara. Acesta se referă la faptul că ne putem trata răcelile și fără să devastăm dulapul cu medicamente. „Mierea, un ceai cald, poate o vitamina C ar putea în cazuri ușoare – aici nu vorbim despre afecțiuni grave – să ne ajute foarte mult”.