Mestecatul gheții, un obicei periculos pentru sănătatea dinților

Un nou avertisment vine din partea medicilor stomatologi, care atrag atenția asupra riscurilor mestecatului gheții. Această practică aparent inofensivă poate duce la apariția unor fisuri sau fracturi dentare, precum și la o sensibilitate crescută la temperaturi extreme, informează NY Post.

Mecanismul dăunător al gheții

Dr. Roopali Kulkarni, doctor în medicină dentară, explică pentru USA Today că smalțul dinților este alcătuit din structuri asemănătoare tijelor, formate din mii de cristale microscopice. „Gheața este, de asemenea, considerată un cristal, așa că, atunci când presați două cristale cu forță, unul dintre ele va ceda”, spune Kulkarni.

Oamenii pot recurge la mestecatul gheții din diverse motive, de la plictiseală, foame sau stres, până la dorința de a se lăsa de fumat sau satisfacerea poftei provocate de sarcină. Fenomenul cunoscut sub numele de pagofagie este adesea asociat cu anemia feriprivă.

Comunități online dedicate mestecatului gheții

Există chiar și comunități online, precum cea de pe Reddit numită Ice Chewers Anonymous, unde membrii împărtășesc metode de a obține „gheața perfectă”. Cu toate acestea, stomatologii recomandă evitarea acestui obicei, iar unii au realizat videoclipuri pe TikTok pentru a ilustra efectele negative ale mestecatului gheții asupra dinților.

Recomandările experților

Medicul stomatolog Gretchen Yarborough a avertizat într-un videoclip pe TikTok despre pericolul microfracturării dinților cauzate de mestecatul produselor dure, precum gheața. „Fracturarea unui dinte este extrem de dureroasă, iar tratamentul constă în extracție, adiție de osoasă și plasarea de implanturi”, subliniază Yarborough.

Experții recomandă persoanelor care mestecă gheață pentru a renunța la fumat să o lase să se topească pe limbă, evitând astfel ronțăirea, sau să renunțe complet la gheață în băuturi pentru a nu fi tentați de acest obicei dăunător.