Albirea dinților, o procedură cu riscuri majore
O procedură cosmetică la modă, albirea dinților, poate avea consecințe grave asupra sănătății dentare, avertizează medicii stomatologi. Utilizarea produselor de albire fără supraveghere medicală poate duce la sensibilitate dentară, inflamații gingivale și retracții gingivale.

Riscurile albirii dinților acasă
Multe persoane aleg să utilizeze kit-uri de albire a dinților disponibile în farmacii, fără a cunoaște protocolul corect de utilizare. Aceste produse, deși mai puțin periculoase decât procedurile profesionale, pot totuși să creeze probleme serioase dacă nu sunt folosite corespunzător.

Dr. Claudiu Roman, medic stomatolog, explică: „Pacientul acasă, singur, nu știe exact protocolul care trebuie urmat pentru o astfel de procedură și poate menține gelul de albire mai mult pe suprafața dintelui. În loc de 15 minute, de exemplu, poate sta o jumătate de oră din dorința de a obține rezultate cât mai bune. Dar apare și sensibilitatea dentară, pe lângă inflamația gingiei, retracții gingivale și multe alte probleme.”

Sensibilitatea dentară, un semn de alarma
Procesul de albire a dinților implică utilizarea peroxidului, o substanță care poate mări canaliculele dentinare și, astfel, să afecteze smalțul care protejează dintele. Aceasta poate duce la o sensibilitate crescută a dinților, un semnal de alarmă pe care nu ar trebui să-l ignorăm.

Dr. Roman avertizează că pacienții ar trebui să evite consumul de băuturi acidulate sau citrice după procedura de albire pentru a preveni demineralizarea structurii dentare. În concluzie, înainte de a lua decizia de a vă albi dinții, este recomandat să consultați un specialist pentru a evalua riscurile și a alege cea mai sigură metodă pentru sănătatea dumneavoastră dentară.