Alimente periculoase pentru sănătate, consumate frecvent de români

Consumul de alimente ultraprocesate, frecvent întâlnite în dieta românilor, este asociat cu un risc crescut de deces prematur, conform unui studiu realizat pe parcursul a trei decenii.

Alimentația sănătoasă, o provocare pentru mulți români
Românii consumă frecvent alimente care conțin ingrediente dăunătoare sănătății și pot grăbi moartea, avertizează experții. Aceste alimente ultraprocesate includ sucuri, chipsuri, supe ambalate, dar și carne procesată și băuturi zaharoase.

Cum a fost realizat studiul
Cercetătorii au analizat datele a peste 100.000 de profesioniști din domeniul sănătății din Statele Unite, pe o perioadă de 32 de ani. Rezultatele, publicate în revista The BMJ, arată că persoanele care consumă cele mai multe alimente ultraprocesate au un risc cu 4% mai mare de deces din orice cauză și un risc cu 9% mai mare de deces neurodegenerativ.

Riscurile asociate cu alimentele ultraprocesate
Dr. Mingyang Song, autorul principal al studiului, subliniază că nu toate alimentele ultraprocesate prezintă același nivel de risc. Carnea procesată și băuturile zaharoase sau îndulcite artificial sunt cele mai periculoase.

Alimentația generală contează cel mai mult
În final, studiul concluzionează că cel mai important este modelul alimentar general. O dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume și cu un conținut scăzut de aditivi alimentari, este esențială pentru o viață lungă și sănătoasă. Este important de menționat că echilibrul și moderația sunt cheia unei alimentații corecte și că niciun aliment nu este exclusiv bun sau rău.