Paracetamolul, un medicament des utilizat de români, poate provoca efecte adverse grave dacă este luat necorespunzător. Specialiștii avertizează asupra riscurilor pe care le prezintă acest medicament, inclusiv creșterea tensiunii arteriale și riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Efectele secundare ale paracetamolului

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au descoperit, într-un studiu din 2022, o asociere între administrarea frecventă a paracetamolului și creșterea tensiunii arteriale. În cadrul studiului, au fost incluși 110 pacienți cu istoric de hipertensiune arterială, cărora li s-a administrat o doză zilnică de un gram de paracetamol de patru ori pe zi. Rezultatele au arătat o creștere semnificativă a tensiunii arteriale în doar două săptămâni.

Specialiștii recomandă utilizarea celei mai mici doze eficace de paracetamol și limitarea perioadei de administrare la minimul necesar pentru a reduce riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Risc de atac de cord și AVC

De asemenea, anumite variante de tablete de paracetamol, care conțin sodiu, pot prezenta pericole dacă sunt luate pe termen lung. Sodiul este utilizat pentru a facilita dizolvarea variantelor efervescente de medicamente în apă, dar consumul dozei zilnice maxime de paracetamol efervescent poate depăși limita zilnică recomandată de 2g de sodiu de către Organizația Mondială a Sănătății.

Medicul Vasi Rădulescu avertizează că administrarea necorespunzătoare a paracetamolului poate duce la probleme serioase de sănătate, inclusiv la moarte. Este important să se urmeze prescripția medicală și să se evite auto-medicația.

Atenție la semnalele de alarmă

Un semnal de alarmă apare atunci când scaunul este sângeros sau de culoare neagră, urina devine sângerie sau tulbure, sau există o scădere bruscă a cantității de urină. Dacă se observă aceste simptome, este important să se consulte imediat un medic.

Paracetamolul poate fi un medicament util pentru ameliorarea simptomelor de răceală sau durerilor, dar este esențial să se respecte prescripția medicală și să se evite auto-medicația pentru a preveni efectele adverse grave.