Utilizarea produselor cosmetice expirate poate avea consecințe grave asupra sănătății pielii, avertizează specialiștii. O femeie a suferit arsuri severe la nivelul feței după ce a folosit o cremă pentru acnee și puncte negre, care expirase.

Dr. Anthony Youn, chirurg plastician certificat, a postat pe rețelele sociale imagini cu pacienta sa, care și-a ars pielea după ce a contractat o infecție bacteriană. Acesta a vrut să atragă atenția asupra importanței verificării termenului de expirare al produselor de îngrijire.

Femeia a așteptat patru zile înainte de a merge la spital, unde medicii au diagnosticat-o cu o infecție bacteriană care ar fi putut ajunge în sânge. Din fericire, s-a vindecat complet, însă Dr. Youn a subliniat: „Vă rugăm să nu aplicați produse expirate pe față.”

Explicând de ce produsele expirate pot provoca aceste reacții, Dr. Youn a menționat că, atunci când acestea expiră, compoziția lor chimică se poate schimba, și pot acumula bacterii care pot cauza reacții adverse.

Dr. Ivy Lee, dermatolog certificat din Los Angeles, a declarat pentru Business Insider că riscurile utilizării produselor de îngrijire a pielii expirate includ pierderea eficacității și iritarea din cauza degradării ingredientelor.

Produsele expirate pot înfunda porii și pot contribui la dezvoltarea bacteriilor, avertizează medicii. Este important să se verifice termenul de expirare al produselor de înfrumusețare și de îngrijire pentru a evita potențialele riscuri pentru sănătate.

„Pielea ta poate reacționa la ingredientele produselor dacă acestea au ajuns la data de expirare. Acest lucru ar putea duce la roșeață sau iritație. Dacă bacteriile ajung într-un recipient deschis sau pe o perie, acestea se pot înmulți rapid și pot provoca erupții sau alte infecții”, au subliniat medicii dermatologi.