Plangere penala impotriva lui Albert NBN, care a injurat Romania pe scena la „Beach, Please!”. Ce acuzatii i se aduc si ce spune artistul

Albert NBN este vizat de o plângere penală depusă la Parchetul General, în urma prestației sale controversate de pe scena festivalului „Beach, Please!” de la Costinești.
Artistul e acuzat că a lansat injurii la adresa României și a poporului român în fața miilor de tineri prezenți. Reacțiile din mediul public au fost aprinse, iar printre cei care au luat atitudine se numără Dumitru Coarnă, care a catalogat momentul drept „un atac la demnitatea națională”.
Plângere penală și versuri controversate
Deputatul Dumitru Coarnă a anunțat că a sesizat Parchetul General după ce, în timpul concertului susținut de Albert NBN, artistul a folosit expresii considerate ofensatoare la adresa României.
„Am depus plângere penală la Parchetul General: România NU se înjură și NU se umilește oricât de artist’ ai fi! Artistul Albert NBN, în cadrul festivalului „Beach, Please!’ de la Costinești, și-a permis să folosească expresii vulgare, jignitoare și ofensatoare la adresa României și a poporului român. În fața a mii de tineri, într-un context public, a exprimat injurii care nu au nimic de-a face cu arta, libertatea sau muzica.”
Acesta a cerut public ca autoritățile să stabilească dacă artistul a comis fapte penale și să analizeze impactul declarațiilor asupra imaginii României.
„România nu este o glumă! România NU este un decor de festival! România este ACASĂ. Iar ACASĂ merită respect!”
Printre versurile criticate din piesa lui Albert NBN se regăsesc fragmente precum: „Îmi bag … în România”, „Pe țara voastră mă p…”, „Eu nu sunt de România” sau „Nu las pe guvern să spună că nu se poate”. Acestea au fost distribuite masiv online, iar mulți internauți le-au interpretat drept o jignire directă adusă statului român.
Un mesaj devenit viral pe Facebook a invocat Articolul 30 din Constituția României:
„Art. 30, alin 7, din Constituția României spune așa: «Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri» – Decizie 212/2000”
Reacția lui Albert NBN după criticile primite
Albert NBN a răspuns criticilor printr-un mesaj video publicat pe TikTok, în care susține că a fost înțeles greșit.
„Eu îmi iubesc țara, dar nu statul. Eu am ceva personal cu statul. Nu am înjurat românii ca nație. Sau să-mi înjur oamenii care mă apreciază. Eu nu am nimic cu românii, nu am înjurat românii. Am înjurat strict statul și autoritățile, foarte simplu.”
Artistul a respins ideea că ar trebui să-și justifice versurile și a susținut că mesajele lui sunt, de regulă, constructive.
„Când vă învăț copiii să nu se drogheze și să își iubească familiile, de ce nu mă postați? Mă postați când vorbesc urât? Vă pup, să fiți sănătoși!”
Nicușor Dan despre incidentul Albert NBN
Președintele Nicușor Dan, întrebat despre incidentul de la Costinești în cadrul unei conferințe de presă, a transmis că nu consideră necesară sancționarea legală a artistului.
„Nu cred că ar trebui pedepsit din punct de vedere legal. Autoritățile ar trebui să facă tot ce ține de ele, astfel încât românii să respecte statul român”
Strigăte „Ceaușescu” către Selly în timpul festivalului
În paralel cu scandalul din jurul lui Albert NBN, un alt moment de la „Beach, Please!” a atras atenția publicului: mai mulți tineri au scandat „Ceaușescu, Ceaușescu!” către Andrei Șelaru (Selly), unul dintre organizatorii festivalului. Reacția a fost semnalată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICMER), care a publicat imagini cu momentul respectiv și a criticat în termeni duri lipsa de educație istorică în rândul noilor generații.
„Responsabilitatea pentru uitarea răului politic al totalitarismului comunist, a crimelor și abuzurilor acestuia nu le aparține tinerilor, ci, înainte de toate, decidenților politici și factorilor educaționali care au neglijat adevărul istoric timp de peste 35 de ani”
IICMER a adăugat că scandările de tipul „Ceaușescu” sunt „un gest profund îngrijorător”, ce reflectă cât de mult s-a răspândit în societate cultul dictatorului Ceaușescu, chiar și într-o formă aparent inofensivă. Institutul a explicat că vina aparține celor care au permis „distrugerea memoriei societale” și au neglijat informarea corectă a tinerilor despre regimul comunist.
Apel la cunoașterea adevărului istoric
„Vă îndemnăm să vă informați, să aflați adevărul și să învățați din istorie. Numai prin cunoaștere putem preveni repetarea tragediilor trecutului. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să construim o Românie care nu uită, ci învață din greșelile trecutului, pentru a nu le repeta niciodată”
Poziția oficială a organizatorilor „Beach, Please!”
Reprezentanții festivalului au transmis că scena de la „Beach, Please!” este un spațiu de exprimare liberă pentru cultura urbană, iar trap-ul, prin natura sa, are un limbaj direct și dur. Aceștia nu și-au asumat cenzurarea artiștilor, ci doar asigurarea unui cadru sigur pentru public.
„Festivalul Beach, Please! a fost creat ca un spațiu de libertate artistică, unde fiecare generație își poate regăsi vocea, ritmul și energia”
Organizatorii au precizat că „Beach, Please! nu este un festival universal”, ci unul dedicat unui public care rezonează cu energia, limbajul și artiștii din acest gen muzical. De asemenea, au subliniat că misiunea lor este „să ofere o platformă sigură, bine organizată și relevantă cultural”.
„Suntem mândri că suntem români și că, prin intermediul festivalului nostru, zeci de mii de turiști străini vin în România”
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨