Primul vaccin personalizat cu ARNm împotriva cancerului, testat pe un pacient de 55 de ani

Un lector universitar în vârstă de 55 de ani a devenit primul pacient din Marea Britanie care a primit un vaccin personalizat împotriva cancerului, folosind tehnologia ARNm. Testele sunt parte dintr-un studiu la scară largă desfășurat de National Health Service (NHS) și speranțele sunt mari că acest tip de vaccinuri ar putea schimba tratamentul cancerului.

Ce sunt vaccinurile împotriva cancerului?

Vaccinurile împotriva cancerului, diferite de cele care previn infecții precum COVID-19, sunt concepute pentru a ajuta sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele canceroase. Sunt fabricate personalizat pentru fiecare pacient, folosind o mostră din tumora acestuia, iar prin ARNm, pacienții primesc instrucțiuni pentru producerea de antigene care disting celulele canceroase de cele normale.

Cum sunt fabricate?

Vaccinurile sunt create în câteva săptămâni, folosind secvențierea ADN-ului tumorii și, uneori, inteligența artificială. Scopul este ca vaccinul să stimuleze sistemul imunitar să producă anticorpi specifici care să înfrunte boala.

Ce tipuri de cancer pot trata?

Încă sunt necesare cercetări pentru a determina eficiența vaccinurilor împotriva diferitelor tipuri de cancer. Cu toate acestea, experții sunt optimiști că aceste vaccinuri ar putea fi eficiente în combaterea mai multor forme de cancer, inclusiv melanomul, unde un studiu a arătat o reducere drastică a riscului de reapariție a bolii.

Cum pot pacienții accesa vaccinurile?

Momentan disponibile prin studii clinice, NHS are în derulare un program prin care mii de pacienți vor putea avea acces la teste. Pacienții cu cancer interesați ar trebui să discute cu medicul de familie despre eligibilitatea lor.

Importanța vaccinurilor împotriva cancerului

Vaccinurile au potențialul de a deveni o parte crucială în lupta împotriva cancerului, alăturându-se chirurgiei, chimioterapiei și radioterapiei ca metode de tratament. Deși nu vor înlocui aceste metode tradiționale în viitorul apropiat, vaccinurile deschid noi orizonturi în imunoterapia împotriva cancerului.

Ce este Cancer Vaccine Launch Pad?

Este un program al NHS din Anglia, primul de acest tip la nivel mondial, menit să recruteze mii de pacienți cu cancer pentru a li se testa vaccinurile personalizate. Scopul este de a oferi o nouă speranță și opțiuni de tratament pentru cei diagnosticați cu această boală.