Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un anunț de ultimă oră referitor la procesul intentat de Pfizer, unde România se află într-o dispută cu gigantul farmaceutic pentru achiziția de vaccinuri. Potrivit ministrului, s-a finalizat procedura de selectare a companiei care să reprezinte statul român în acest litigiu, iar speranța este că lucrurile vor decurge cât mai rapid pentru a găsi o soluție favorabilă.

România se află în mijlocul unei dispute legale cu Pfizer, din cauza achiziționării a 28 de milioane de doze de vaccin COVID-19 în timpul pandemiei de COVID-19. Conform termenilor contractului, țara noastră ar putea trebui să plătească o despăgubire de cel puțin jumătate de miliard de euro, în cazul în care nu reușește să achiziționeze cantitatea convenită.

Potrivit aceleiași surse, "Pfizer cere despăgubiri de o jumătate de miliard de euro", ceea ce reprezintă o sumă uriașă pentru România.

Speranțe pentru rezolvarea favorabilă a litigiului

Ministrul Alexandru Rafila a declarat că își dorește ca procesul să fie cât mai rapid și să se încheie cu succes pentru România. El a evidențiat importanța ca Ministerul Sănătății să ofere toate informațiile și documentele necesare firmei de avocatură care va reprezenta țara noastră în procesul de la Bruxelles.

Rafila a subliniat că nu a dat nicio comandă la Pfizer și că este vorba de un angajament contractual asumat de România în mai 2021. În caz contrar, suma de 550 de milioane de euro pentru despăgubiri ar fi putut fi chiar mai mare.

Ministrul Sănătății a reiterat speranța că litigiul se va soluționa în favoarea României și că procedura judiciară va decurge cât mai eficient posibil pentru a proteja interesele statului și pentru a limita impactul financiar asupra bugetului public.