Pierderea unui dinte: Efectele asupra danturii și soluții rapide de reabilitare orală

Pierderea prematură a unui dinte poate duce la consecințe serioase asupra sănătății orale, afectând restul dinților și structura osoasă. Totuși, există soluții rapide și eficiente de reabilitare, care pot fi realizate în doar 24 de ore.

Forțele masticatorii și echilibrul oral

Când pierdem un dinte, echilibrul forțelor masticatorii se pierde, punând presiune pe ceilalți dinți și pe structura osoasă. „Acest dezechilibru poate duce la deplasarea dinților și la deteriorarea osului alveolar”, explică Dr. Petronela Luca, specialist în implantologie.

Reabilitarea orală în 24 de ore

Reabilitarea orală presupune inserarea unui implant din titan, care înlocuiește rădăcina dintelui pierdut. Acest proces se poate realiza într-un timp record, adesea în doar 24 de ore. „Implanturile dentare sunt esențiale pentru a menține sănătatea dinților rămași și a osului de suport”, afirmă Dr. Ioana Matache, medic implantologie.

Importanța materialelor în reconstrucția dinților

În procesul de reabilitare, este important ca materialele folosite pentru reconstrucția dinților să aibă durități diferite, pentru a se asigura că forțele masticatorii sunt distribuite corespunzător. „Utilizarea gutierei de protecție pe timp de noapte poate preveni riscul de fracturare a dinților”, adaugă Dr. Matache.

Prevenția și controalele regulate

Medicii stomatologi recomandă controale regulate, la fiecare 6 luni, pentru a monitoriza sănătatea orală și a preveni orice posibile probleme. Este esențial să acordăm atenție și îngrijire adecvată danturii noastre, chiar și atunci când nu simțim nicio durere sau disconfort.

Pierderea unui dinte poate avea un impact negativ asupra sănătății orale, dar există soluții moderne și rapide de reabilitare. Prin intervenții prompte și folosirea materialelor potrivite, se poate restabili echilibrul forțelor masticatorii și se pot preveni problemele viitoare ale danturii.