Rezultatul autopsiei lui Felix Baumgartner. Ce au stabilit medicii legiști

Data actualizării: 19 iulie 2025

Felix Baumgartner, sportivul austriac cunoscut la nivel mondial pentru salturile sale din înălțimi extreme, a murit pe 17 iulie 2025, la vârsta de 56 de ani, în timpul unui zbor cu parapanta cu motor în Italia. Informațiile preliminare obținute în urma autopsiei efectuate de medicii legiști italieni arată că moartea a survenit cel mai probabil în aer, în urma unui infarct.

Impactul cu solul nu ar fi fost cauza decesului

Autopsia a indicat că Felix a pierdut cunoștința în timpul zborului, fiind vorba, potrivit medicilor, de un episod cardiac sever.

„Felix Baumgartner ar fi suferit un infarct miocardic înainte de a pierde controlul parapantei, ceea ce a dus la prăbușirea aparatului”

, au transmis surse medicale citate de presa internațională.


Legiștii au mai precizat că moartea s-ar fi produs înainte ca parapanta să lovească pământul.

Citește și:

„În ciuda impactului cu solul, moartea lui Baumgartner ar fi survenit înainte de coliziune, cauzată de stopul cardio-respirator”

, se arată în concluziile provizorii. Aparatul motorizat s-a prăbușit în zona piscinei unui hotel din Porto Sant’Elpidio, unde o angajată a fost rănită ușor, fără să-i fie pusă viața în pericol.

Tragedia a avut loc în timpul unui zbor de agrement, fără legătură cu vreo competiție sau acțiune oficială. Baumgartner era cunoscut pentru curajul său, dar de această dată, zborul nu a avut nicio miză sportivă.

Saltul care i-a adus faima internațională a avut loc în 2012, când a devenit primul om care a depășit viteza sunetului în cădere liberă, atingând Mach 1.25, după ce a sărit de la aproape 39 de kilometri altitudine.

Autoritățile italiene continuă investigațiile, iar rezultatele finale ale autopsiei vor fi făcute publice în perioada următoare. Familia lui Felix Baumgartner a transmis un mesaj scurt și clar:

„Cere discreție și respect”

.

Felix Baumgartner a fost parașutist, BASE jumper și un simbol al curajului. Activitatea lui s-a desfășurat în întreaga lume, iar în 1999 a devenit primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă, cu o aripă din fibră de carbon.

Momentul definitoriu al carierei sale rămâne saltul din stratosferă din cadrul proiectului Red Bull Stratos. A sărit de la 38.969 de metri și a depășit viteza sunetului, stabilind mai multe recorduri mondiale. Evenimentul a fost transmis în direct și urmărit de milioane de oameni.

Conform relatărilor din presa internațională, în ziua accidentului, Baumgartner se afla în Italia pentru o escapadă personală. Zborul cu parapanta nu avea legătură cu vreo demonstrație oficială.

Aparatul s-a prăbușit peste o piscină din Porto Sant’Elpidio, în regiunea Marche. O angajată a fost rănită, dar a scăpat cu leziuni ușoare. Salvatorii au ajuns rapid la fața locului, însă pentru sportiv nu s-a mai putut face nimic.

Felix Baumgartner avea 56 de ani, o carieră impresionantă și un palmares plin de realizări spectaculoase. Moartea sa a provocat un val de reacții în întreaga lume.

„A inspirat milioane de oameni prin curajul său, iar moartea sa a lăsat un gol imens în lumea sporturilor extreme”

, au transmis publicațiile de specialitate.

Potrivit informațiilor de până acum, Felix Baumgartner ar fi murit în aer, în urma unui infarct miocardic. Impactul cu solul nu a fost cauza directă a decesului. Ancheta este în curs, iar autoritățile caută să stabilească exact cum s-a produs tragedia.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨