Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării
Ministerul Sănătății a anunțat că trimite 2.000 de doze de vaccin antitetanos în județul Galați, unde este risc crescut de infectare, în urma inundațiilor. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a atras atenția că apa din fântâni nu mai este potabilă și le-a recomandat oamenilor să consume doar apă îmbuteliată sau furnizată de autorități.
Măsuri de prevenire a infectărilor
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) lucrează la analizele de apă, măsoară nivelul clorului, iar fântânile urmează să fie dezinfectate, pentru ca sănătatea oamenilor să nu fie în pericol. „Ne aflăm în mediul rural, unde sunt mulți locuitori care folosesc încă fântâni. În mod evident, în locurile unde ele au fost inundate apa este nepotabilă și, de asemenea, chiar și acolo unde nu s-a produs inundația, dar ploile au fost foarte abundente, s-au produs infiltrații”, a declarat ministrul Rafila.
Totodată, ministrul a subliniat importanța informării populației și a furnizării de apă către cetățenii afectați. „Acolo unde ambulanțele nu pot să ajungă, noi nu putem să facem altceva decât să apelăm și noi la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care poate să asigure un eventual transport dintr-o zonă afectată către o zonă sigură, de unde pot fi preluați de către ambulanță”, a adăugat Rafila.
Pericolul nu a trecut
Hidrologii au prelungit avertizarea Cod Roșu privind depășirea cotelor de pericol pe mai multe cursuri de apă din județele Galați și Vaslui. Situația este tragică în județul Galați, unde șase oameni au murit înghițiți de ape, iar autoritățile continuă acțiunile de căutare pentru o persoană dispărută. Autoritățile locale și naționale sunt mobilizate pentru a ajuta locuitorii afectați și pentru a preveni riscurile de sănătate asociate cu inundațiile.