De ce nu le mai este românilor frică de Covid: Lipsa de încredere în instituțiile statului român
În ciuda creșterii numărului de îmbolnăviri cu Covid-19, un studiu realizat de Reveal Marketing Research arată că 55% dintre români sunt puțin sau deloc îngrijorați de riscul de a se îmbolnăvi. Mai mult, doar 14% dintre români respectă cu strictețe măsurile de prevenție împotriva virusului.
Românii ignoră simptomele și măsurile de prevenție
Studiul mai indică faptul că 29% dintre români au avut simptome asociate Covid-19 în ultimele trei luni, dar nu s-au testat. În plus, majoritatea românilor (45%) spun că respectă doar parțial măsurile de prevenție, în timp ce 23% consideră că acestea nu sunt necesare, iar 18% le ignoră în mare parte.
Lipsa de încredere în mass-media și instituțiile statului
Psihologul Radu Leca explică această atitudine prin pierderea încrederii românilor în mass-media tradițională și în instituțiile statului român. Scandalurile recente din sistemul de sănătate și influența rețelelor sociale precum TikTok, care nu cenzurează informația, au contribuit la formarea unei percepții eronate că pandemia este o conspirație mondială.
Leca mai spune că românii sunt atrași de diverse teorii conspirative, cum ar fi cele despre aurul și diamantele din Munții Bucegi sau vinurile vechi ascunse sub Calea Victoriei. Totodată, psihologul afirmă că spațiul virtual a contribuit la scăderea coeficientului de inteligență al românilor, datorită lipsei de utilizare a creierului la nivelul necesar.
În concluzie, pe fondul pierderii încrederii în autorități și mass-media, precum și al influenței rețelelor sociale, românii nu mai percep Covid-19 ca pe o amenințare serioasă și ignoră măsurile de prevenție.