O roşie gigant de 1.220 de grame a fost obţinută la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău, depăşind recordul anterior de 1.100 de grame înregistrat în 2023. Cercetătorii de la SCDL Buzău continuă lucrările de ameliorare pentru creşterea greutăţii şi a producţiei acestui soi vechi de tomată Beefsteak.

Specialiştii staţiunii cercetează diferite tehnologii pentru a atinge şi depăşi recordurile europene şi mondiale în ceea ce priveşte greutatea roşiilor. Cea mai mare tomată din Europa a cântărit 3,5 kilograme, în timp ce recordul mondial este de 5,5 kilograme.

Reclamă

Pe parcursul anului 2024, SCDL Buzău a cultivat peste 120 de soiuri de tomate, inclusiv soiuri hibride. Printre acestea se numără Siriana, Inima de bou, Andrada, Ovidia, Hera şi Flaviola, fiecare cu caracteristici specifice cum ar fi productivitatea, uniformitatea coacerii, sau greutatea şi aroma fructelor.

Recorduri în lumea legumiculturii

Elena Barcanu, cercetător la SCDL Buzău, a declarat că roşia record este rezultatul unei linii de tomate cărnoase, dulci, studiate de-a lungul anilor la staţiune. Din seminţele fructului record se va încerca o nouă tehnologie de cultură pentru a creşte şi mai mult greutatea şi producţia.

Tehnologii pentru creştere

Pentru a atinge astfel de dimensiuni impresionante, cercetătorii iau în considerare diferite tehnici cum ar fi reducerea numărului de fructe pe plantă, altoirea sau utilizarea anumitor îngrăşăminte. Aceste metode, aplicate pe o perioadă îndelungată, pot duce la rezultate remarcabile în lumea legumiculturii.

Roşia imensă obţinută la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău este un exemplu remarcabil al potenţialului de creştere al tomatelor şi al succesului cercetării româneşti în domeniul agricol.