Consumul zilnic de roșii poate reduce cu 36% riscul de hipertensiune arterială

Un studiu publicat recent în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă dezvăluie faptul că consumul regulat de roșii poate reduce riscul de hipertensiune arterială cu până la 36%. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de peste 7.000 de participanți, dintre care majoritatea aveau deja diagnosticată această afecțiune.

Beneficiile roșiilor în reducerea tensiunii arteriale
Roșiile sunt cunoscute pentru conținutul lor bogat în antioxidanți precum licopen, vitamina C și vitamina E. Consumul zilnic a fost asociat cu o scădere semnificativă a tensiunii arteriale atât sistolice, cât și diastolice.

Studiul PREDIMED a arătat că persoanele care consumă mai mult de 110 grame de roșii pe zi, echivalentul unei roșii mari, au un risc redus cu 36% de a dezvolta hipertensiune arterială. Chiar și consumul moderat de roșii a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale, în special în cazul hipertensiunii arteriale de gradul 1.

Importanța roșiilor în dieta zilnică
Roșia este una dintre cele mai populare și accesibile legume din lume. Este o componentă esențială a dietelor sănătoase, cum ar fi dieta mediteraneană. Compoziția acestora include o gamă largă de nutrienți esențiali, precum minerale non-sodice, vitamine și carotenoizi.

Concluzia cercetătorilor
Cercetătorii susțin că roșiile și produsele derivate pot juca un rol important în prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale. În plus, consumul regulat de roșii este asociat nu doar cu scăderea riscului de hipertensiune arterială, dar și cu o îmbunătățire a stării generale de sănătate.

În concluzie, este recomandat să includem roșiile în dieta noastră zilnică pentru a beneficia de proprietățile lor benefice în menținerea unei tensiuni arteriale normale și a unei stări generale bune de sănătate.