S-a dat lege! Pensii duble pentru aceşti români chiar din luna mai. Banii se achită retroactiv

Data actualizării: 22 aprilie 2025

Pensionarii care au lucrat în agricultură și au așteptat de luni bune să primească pensiile recalculate ar putea primi banii restanți începând cu luna mai.

Vorbim despre aproximativ 130.000 de persoane care, până recent, nu erau incluse în sistemul public de pensii și funcționau pe baza unei legislații separate. După integrarea lor în sistemul național, acești seniori vor beneficia de aceleași drepturi ca și ceilalți pensionari, cu mențiunea că sumele vor fi acordate retroactiv.

O nouă majorare a pensiilor vine în luna mai pentru agricultori

Conform președintelui Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, situația recalculării este aproape finalizată:


„În momentul de față suntem pe finalul acestui proces. Avem peste 90%, deja ne apropiem de 95% din acești 130.000 de pensionari agricultori cu dosarele finalizate.”

Baciu a explicat că:

Citește și:

„Marea majoritate a acestor pensionari se află în această zonă a indemnizației sociale. Aici avem un pensionar care, de la 1.281 de lei, a ajuns la 2.130 pensie în plată după această recalculare.”

Întârzierea recalculărilor a fost cauzată în mare parte de programul informatic care trebuia modificat pentru a se adapta noilor categorii de pensionari. În special pentru cei proveniți din Cooperativele Agricole de Producție (CAP), sistemul a necesitat dezvoltarea unor module noi, potrivit lui Daniel Baciu:

„Pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă practic un nou modul informatic. Faptul că sunt atât de multe cereri care sunt primite la ghișeele caselor teritoriale de pensii, colegii mei n-ar avea timpul efectiv necesar să le finalizeze pe toate într-un termen atât de scurt.”

Există posibilitatea ca toți acești pensionari să primească sumele restante începând din luna mai. Valoarea acestora variază în funcție de vechimea în muncă, de la câteva zeci până la câteva sute de lei. Legea actuală permite ca pensiile membrilor cooperativelor agricole să nu fie impozitate și interzice cesionarea acestora, fiind tratate la fel ca veniturile membrilor cooperatori în activitate.

Totuși, o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție a adus o lovitură acestor pensionari. Instanța a stabilit că volumul de muncă efectuat în baza unui contract individual în cadrul unei cooperative agricole de producție nu poate fi considerat ca timp util în stabilirea drepturilor de pensie.

Această hotărâre a instanței afectează direct pensionarii care sperau la o nouă recalculare a pensiei pe baza documentelor doveditoare, în special cei care au depus adeverințe cu venituri nepermanente pentru ceea ce este cunoscut drept „Mica Recalculare”. Conform legislației în vigoare până acum, perioada de muncă desfășurată în cadrul unităților agricole cooperatiste era considerată „timp util”, adică una contributivă.

Textul legal prevedea următoarele, la Articolul 121:

„(1) Prin timp util la pensie realizat de agricultori, prevăzut la art. 17 alin. (3) din lege, se înțelege perioada în care foștii membri cooperatori au realizat un volum de muncă în fostele unități agricole.”

„(2) Timpul util la pensie realizat de agricultori se calculează în ani și se determină prin raportarea volumului total de muncă, exprimat în numărul de norme realizate în întreaga perioadă în care asiguratul a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă, la cel mai mic număr de norme planificat a se realiza anual, din perioada respectivă, stabilit de adunarea generală a cooperatorilor.”

Practic, decizia Înaltei Curți exclude din acest calcul contractele individuale încheiate cu cooperativele agricole, chiar dacă în baza acestora s-a muncit efectiv în acea perioadă. Așadar, pensionarii care aveau astfel de contracte nu vor mai putea folosi aceste perioade de activitate pentru a obține un punctaj mai bun la stabilirea pensiei.

În ciuda acestor schimbări, Casa Națională de Pensii continuă procesul de recalculare pentru categoriile eligibile. Reprezentanții instituției lucrează cu un număr ridicat de solicitări și dezvoltă constant module informatice noi pentru fiecare tip de dosar:

„Pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă practic un nou modul informatic. Faptul că sunt atât de multe cereri care sunt primite la ghișeele caselor teritoriale de pensii, colegii mei n-ar avea timpul efectiv necesar să le finalizeze pe toate într-un termen atât de scurt.”

În prezent, Ministerul Muncii colaborează cu Casa Națională de Pensii pentru a eficientiza plățile și a elimina întârzierile generate de blocajele informatice. Până în luna mai, pensionarii care au fost incluși în sistemul public ar trebui să primească toate sumele restante, în funcție de situația fiecărui dosar.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨