Sobolani detectori de TBC

0
222

Un sobolan de 5 kilograme in mod normal nu ne trezeste sentimente prea placute, dar poate ar trebui. Se pare ca acestia pot salva vieti, detectand tuberculoza iar detectarea bolilor cu ajutorulsobolanilor poate fi mai precisa in unele cazuri decat cu ajutorul unui microscop. Sobolanii marsupiali Gambian, foarte raspanditi in Africa, sunt dresati sa recunoasca mirosul Mycobacterium tuberculosis, cauzatorul bolii tuberculoza. Intr-un studiu al Western Michigan University, au fost dresati cu succes acesti sobolani pentru a sesiza diferenta dintre bacteria tuberculozei si ceilalti microbi gasiti in exudatul faringian uman.  Capacitatea sobolanilor de a detecta tuberculoza a fost de 86.6% iar procentul de detectie a lipsei bacteriei a fost de 93%.

Majoritatea testelor de detectie traditionale folosite de mai bine de 100 de ani, implica combinarea unei mostre de exudat faringian cu un indicator si studierea acesteia la microscop. Metoda este destul de neconcludenta avand in vedere ca bacteriile sunt greu de detectat atata timp cat  nu sunt foarte multe ceea ce face ca 60 pana la 80% din cazuri sa fie nedetectate. Sobolanii insa au reusit sa detecteze cu 44% mai multe cazuri de infectie decat testul traditional pusi in competitie cu testul.

Metode de testare moderne exista dar implica aparatura de laborator scumpa. World Health Organization a scos pe piata un nou aparat care poate produce rezultate cu acuratete in 2 ore pe test dar acest aparat costa 17000$ si implica folosirea unor cartuse de unica folosinta care costa 17$ fiecare. Pe de alta parte sobolanii sunt mult mai ieftini.

Exista si alte animale care sunt renumite pentru capacitatea de a detecta prin miros boli, precum soareci care detecteaza gripa aviara din excrementele pasarilor sau caini care miros cancerul. Sobolanii folositi in detectarea TBC au fost dresati de la varsta de 4 saptamani pentru a putea detecta intre mostre ce contin TBC si mostre “curate”. Cand sobolanul detecta o mostra de TBC pozitiva primea ca recompensa alune sau banane.

Acelasi tip de sobolani a fost dresat sa detecteze minele de teren pentru ca sunt destul de mici incat acestia sa nu le detoneze. Sobolanii sunt nativi din Africa unde TBC reprezinta o mare problema de sanatate. Pe glob TBC a ucis 1.7 milioane de oameni in 2009 si 9.4 milioane persoane au capatat aceasta boala conform World Health Organization. Oamenii de stiinta spera ca sobolanii sa fie folositi in curand ca prima linie de aparare (prin detectie) impotriva acestei boli.

Sursa: PopSci.com

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.