„Asistentele, prin faptul că au mărturisit, într-un fel, își salvează breasla. Se amestecă totul, pentru că noi, ca persoane, avem tendința să generalizăm. Și atunci când apar astfel de lucruri, punem toți medicii în aceeași oală. Asistentele, prin faptul că au scos la iveală aceste lucruri, reușesc să salveze puțin imaginea breaslei lor și să nu fie considerați ca și complici”, a concluzionat psihologul Keren Rosner.
Titlu: Dosarul Pantelimon – un caz care scindează societatea
Subtitlu: Modificarea parametrilor ventilatorului – o metodă de grăbire a decesului
Reclamă
Ancheta în cazul morților suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” continuă să scoată la iveală detalii șocante. Martorii audiați de procurori au declarat că erau obligați să respecte indicațiile verbale ale medicilor, care grăbeau moartea pacienților. Prin reducerea dozelor de noradrenalină și modificarea parametrilor ventilatorului, se pare că decesul a zeci de persoane ar fi fost grăbit intenționat.
Subtitlu: Impactul asupra relației medic-pacient
Psihologul Keren Rosner explică impactul pe termen lung al acestui caz asupra relației medic-pacient. Suspiciunea exagerată a pacienților și tendința medicilor de a fi mai precauți pot duce la o atitudine rece și detașată din partea ambelor părți. Asistenții medicali, prin mărturiile lor, reușesc să salveze imaginea breaslei și să nu fie considerați complici.