Un medic chirurg avertizează că bolile de inimă pot apărea adesea „în tăcere” și că există anumite semne pe care nu ar trebui să le ignorăm. Dr. Igor Troickis, de la Weight Loss Riga, subliniază importanța depistării timpurii a bolilor de inimă pentru a îmbunătăți rezultatele tratamentului și calitatea vieții. Ignorarea acestor semne poate duce la daune grave, adesea ireversibile.

Persoanele cu antecedente familiale de boli de inimă, fumătorii, cei cu tensiune arterială ridicată sau colesterol ridicat, diabeticii și persoanele obeze sunt mai predispuse la probleme cardiace. Excesul de greutate corporală exercită o presiune suplimentară asupra inimii, crește tensiunea arterială și ridică nivelul de colesterol, contribuind la dezvoltarea bolilor de inimă.

Semne de avertizare timpurie
Dr. Troickis a descris cele șase semne, adesea ignorate, care ar putea semnala uneori o boală a inimii:

  1. Apăsare sau presiune în piept – acest semn ar putea indica uneori o angină pectorală și nu trebuie neglijat, mai ales dacă apare în timpul activității fizice sau în situații stresante.
  2. Dificultăți de respirație – acestea sunt un semn că inima nu pompează eficient și trebuie consultat imediat un medic.
  3. Oboseală neobișnuită – dacă vă simțiți constant obosit, în ciuda faptului că vă odihniți suficient, este timpul să consultați un medic.
  4. Umflături la nivelul picioarelor, gleznelor sau gambelor – această situație poate indica faptul că inima se străduiește să pompeze sângele în mod eficient și este adesea însoțită de creșterea în greutate.
  5. Palpitații – bătăile neregulate ale inimii, dacă apar simultan cu alte simptome, justifică o atenție medicală.
  6. Dureri în partea superioară a corpului, mai ales în stânga – durerea care iradiază în umeri, brațe, gât, maxilar sau spate, în special pe partea stângă, ar trebui să ridice imediat îngrijorarea.

Este important să fim conștienți de aceste semne și să nu le trecem cu vederea. Dacă experimentați oricare dintre aceste simptome, este esențial să consultați un medic cât mai curând posibil. Bolile cardiovasculare sunt printre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar depistarea și tratamentul timpuriu pot face diferența.