Primele semne ale autismului pot fi observate în jurul vârstei de 6 luni, iar între 9 și 12 luni, acestea devin mai evidente, conform spuselor psihologului Anda Băcanu, analist comportamental și președinte al Bright Future. Copilul cu suspiciune de autism nu va manifesta curiozitatea normală pentru obiecte sau interacțiunea cu părinții, nu va începe să gesticuleze pentru a-și exprima dorințele și nu va vocaliza corespunzător. În plus, poate prezenta comportamente bizare, cum ar fi aranjarea neobișnuită a jucăriilor.

Psihologul Anda Băcanu a explicat că părinții ar trebui să fie atenți la modul în care copilul lor interacționează și comunică în primele luni de viață. „Dacă un copil nu stabilește contact vizual, nu urmărește obiectele sau nu manifestă curiozitatea normală, ar putea fi un semn de autism”, a afirmat ea. De asemenea, la vârsta de 9-12 luni, un copil sănătos începe să gesticuleze pentru a-și exprima dorințele, însă copiii cu suspiciune de autism nu arată această abilitate.

Semnele de autism la copii

Un copil suspect de autism nu va răspunde când este strigat și nici nu va manifesta reacții vocale direcționate spre anumite obiecte. Comportamentele neobișnuite, cum ar fi aranjarea jucăriilor într-un mod bizar, sunt alte semne care ar trebui să îngrijoreze părinții.

Primii pași în caz de suspiciune de autism

Psihologul Anda Băcanu recomandă consultația la un medic psihiatru și un psiholog cu competențe în analiza comportamentală, în cazul în care părinții suspectează că micuțul lor ar putea avea autism. Chiar dacă psihiatrul nu va oferi un diagnostic ferm până la vârsta de 2 ani, copilul va fi ținut sub observație pentru a monitoriza și evalua simptomele. Este esențial ca părinții să fie proactivi și să caute consultanță specializată cât mai curând posibil.