Evaluarea Națională 2024: Sfaturile psihologilor pentru părinți

Cu doar câteva zile înainte de Evaluarea Națională, psihologii vin cu o serie de recomandări pentru părinții copiilor care se pregătesc pentru examene. Printre acestea se numără evitarea presiunii excesive asupra elevilor și oferirea unui mediu relaxant și susținător.

Odihna și alimentația sănătoasă, cheia succesului

Psihologul Radu Leca subliniază importanța odihnei și a unei alimentații sănătoase în această perioadă critică. „Vitaminele, mineralele și nutrienții să provină din alimente sănătoase și nu fast food”, spune Leca. De asemenea, el recomandă ca părinții să pună întrebări de genul: „Cum pot să te ajut?” sau „Ce pot face pentru tine?”, dar fără a deveni insistenți.

Sportul și prietenii, parte din rețeta succesului

Dr. Beth Mosley, expertă în sănătate mintală, subliniază importanța unui mediu calm și organizat pentru copii. „Ajută copilul cu lucrurile de bază: somn, mese regulate, activitate fizică și conectarea cu ceilalți”, recomandă Mosley. Ea adaugă că activitatea fizică ajută la reținerea informației învățate.

Evitați amenințările și presiunea excesivă

Psihologul Mihai Copăceanu atrage atenția asupra importanței suportului emoțional din partea părinților. „Copiii au nevoie de susținere, au nevoie să petreacă timp de calitate alături de părinți”, spune Copăceanu. El avertizează părinții să evite amenințările, șantajul sau judecățile aspre înainte de examen.

Concluzionând, pentru a ajuta copiii să treacă cu bine peste Evaluarea Națională, părinții ar trebui să ofere un mediu propice studiului, dar și momente de relaxare și susținere emoțională. Evitarea presiunilor inutile și a amenințărilor este esențială pentru buna desfășurare a examenelor.