Sindicaliștii din domeniul sănătății ridică miza și cer salarii cu 25% mai mari pentru angajații din sistemul sanitar. Federația Solidaritatea Sanitară anunță organizarea unui nou protest la sediul Ministerului Finanțelor și la Camera Deputaților în ziua de joi, 15 februarie. Angajații reclamă faptul că salariile lor au ajuns să fie sub media salarială pe economie și solicită creșterea salariilor de bază cu cel puțin 25% pentru anul 2024.

Revendicări și Proteste

Protestul planificat pentru joi, 15 februarie, va aduce împreună reprezentanți ai angajaților din toată țara și din toate categoriile profesionale din sistemul sanitar. Aceștia vor picheta Ministerul Finanțelor și Camera Deputaților în intervalul orar 11.00 – 14.00 și vor continua cu proteste săptămânale, culminând cu un miting național al angajaților din sănătate în Piața Victoriei pe 11 martie.

Printre revendicările principale ale sindicaliștilor se numără:

  • Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajați din sănătate cu minim 25% pentru anul 2024.
  • Acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de lege, inclusiv raportarea coeficienților de ierarhizare la salariul minim pe economie.
  • Plata gărzilor conform normei de bază și acordarea indemnizației de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie.

Sindicaliștii susțin că revendicările lor sunt conforme cu așteptările angajaților și sunt confirmate de datele publicate de INS pentru luna decembrie 2023. Câștigul salarial mediu în domeniul sănătății și asistenței sociale este de 4.669 lei, sub media salarială pe economie, care este de 5.079 lei. O creștere de minim 25% a salariilor ar aduce angajații din sănătate în linie cu media salarială pe economie și ar îmbunătăți semnificativ condițiile de muncă din sistem.

Sindicaliștii invocă lipsa de dialog din partea guvernanților și faptul că aceștia evită negocierile cu reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară. Refuzul Guvernului de a discuta revendicările sindicaliștilor este considerat un act de lipsă de respect față de legalitate și necesită urgent soluționare.