Incidentul informatic ce a vizat mai multe spitale din Romania a fost analizat de specialistii de la Directoratul National pentru Securitate Cibernetica, care au obtinut detalii importante despre atacul cibernetic. Atacul de tip ransomware a blocat sistemele informatice ale a 26 de spitale, iar hackerii au cerut o rascumparare de 3,5 Bitcoin pentru deblocare. Cu toate acestea, DNSC recomanda sa nu fie platita suma ceruta de atacatori.

Solutii si Masuri de Protectie:

Specialistii in securitate cibernetica recomanda folosirea indicatorilor de compromitere pentru scanarea infrastructurii IT&C a entitatilor din domeniul sanatatii. Aceasta masura este esentiala pentru identificarea si prevenirea atacurilor cibernetice de tip ransomware. Recomandarile si detaliile privind protectia impotriva acestor amenintari au fost comunicate deja catre spitale si sunt disponibile pe site-ul Directoratului National pentru Securitate Cibernetica.

Recomandari pentru Spitale:

  1. Actualizarea Sistemelor: Asigurati-va ca toate sistemele informatice sunt actualizate si beneficiaza de cele mai recente patch-uri de securitate.

  2. Educarea Personalului: Organizati sesiuni de informare si training pentru personalul care lucreaza cu sistemele informatice, pentru a preveni accesul neautorizat si utilizarea necorespunzatoare a acestora.

  3. Backup-uri Regulate: Realizati backup-uri regulate ale datelor critice si asigurati-va ca acestea sunt stocate in locuri sigure si accesibile doar personalului autorizat.

Situatia Actuala:

Pana in prezent, majoritatea spitalelor afectate de atacul cibernetic au reusit sa-si revina si nu au existat indicii privind extragerea sau descarcarea datelor. Administratorii platformei Hipocrate au promis rezolvarea urgenta a situatiei pentru cele doua spitale care inca sunt decuplate de la reteaua afectata. Vestea buna este ca nu au fost furate date, iar fișierele criptate de atacatori pot fi recuperate.

In concluzie, securitatea cibernetica ramane o prioritate pentru institutiile din domeniul sanatatii, iar aplicarea masurilor de protectie recomandate de expertii DNSC este cruciala pentru prevenirea si gestionarea eficienta a amenintarilor cibernetice.