Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin nu a renunțat la obiectivele sale de război în Ucraina, în pofida pierderilor semnificative suferite pe câmpul de luptă. Acesta a avertizat că Ucraina se confruntă cu o criză de muniție și are nevoie urgentă de sprijin.

Stoltenberg a făcut aceste declarații în timpul unei conferințe de presă după întâlnirea cu premierul sloven Robert Golob. Acesta a subliniat că la summitul NATO din iulie, țările membre vor adopta noi măsuri pentru a consolida sprijinul pentru Ucraina și a intensifica parteneriatele în întreaga lume.

Criză de muniție în Ucraina

„Ucraina se confruntă cu o criză de muniție, de aceea are nevoie de și mai mult sprijin și are nevoie de el acum”, a afirmat Stoltenberg. Acesta a subliniat că, în ciuda dificultăților de a găsi mai mulți bani pentru apărare, țările membre NATO trebuie să fie capabile să crească cheltuielile atunci când tensiunile sporesc.

Golob, la rândul său, a subliniat importanța unei poziții unite a Alianței Nord-Atlantice cu privire la Ucraina. Acesta a exprimat speranța că Alianța se va întări înainte de summitul de la Washington și că Alianța ar trebui să exercite mai multă presiune asupra Israelului și grupării islamiste Hamas în războiul din Gaza pentru a opri luptele.

Summitul de la Washington: Uniți pentru Ucraina și Gaza

Premierul sloven a declarat că summitul de la Washington poate fi un mare succes, dar principala cerință este să rămânem uniți. Acesta a subliniat importanța Balcanilor de Vest pentru stabilitatea Europei și speranța că la summitul UE se va face un pas înainte major în ceea ce privește Bosnia-Herţegovina.

Stoltenberg a afirmat că NATO sprijină cu fermitate integritatea teritorială și suveranitatea Bosniei-Herțegovina. Acesta a făcut apel la liderii politici să depună eforturi pentru a păstra unitatea regiunii, avertizând că retorica separatistă este iresponsabilă și periculoasă.