SUA aprobă nou tratament pentru cancer pulmonar
FDA autorizează imunoterapia ţintită pentru pacienţii cu cancer pulmonar avansat. Costul anual al tratamentului se ridică la 781.500 de dolari.

Autoritatea de reglementare americană în domeniul sănătăţii, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA), a autorizat comercializarea unui nou medicament destinat pacienţilor adulţi cu cancer pulmonar cu celule mici, o formă agresivă de cancer ce a progresat în ciuda tratamentului cu chimioterapie pe bază de platină.

Imunoterapia ţintită, denumită comercial Imdelltra, conţine substanţa activă tarlatamab. Acest produs face parte din gama de anticorpi bispecifici ai companiei farmaceutice americane Amgen, care au capacitatea de a se ataşa de celulele canceroase şi de celulele imunitare, stimulând astfel sistemul imunitar să distrugă cancerul.

Rată de răspuns încurajatoare
Autorizarea FDA s-a bazat pe ratele de răspuns şi durata de răspuns încurajatoare observate în cadrul studiilor clinice. Imunoterapia este recomandată pentru stadiile avansate de cancer pulmonar cu celule mici, cu o supravieţuire medie de aproximativ 12 luni după terapia iniţială şi o rată de supravieţuire la cinci ani de doar 3% în cazul ES-SCLC.

Rezultatele studiului
Un studiu în stadiu intermediar a arătat că tumorile s-au micşorat la 40% dintre pacienţi după administrarea de tarlatamab, cu o supravieţuire medie de 14,3 luni, faţă de o supravieţuire obişnuită de aproximativ cinci luni. Boala este diagnosticată anual la aproximativ 35.000 de pacienţi în SUA, fiind unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer.

Efectele secundare şi preţul tratamentului
Efectul secundar cel mai frecvent al tratamentului a fost sindromul de eliberare a citokinelor, o reacţie potenţial periculoasă a sistemului imunitar. FDA solicită finalizarea studiului clinic extins pentru a acorda aprobarea completă a medicamentului.

Costul tratamentului în SUA este de 31.500 de dolari pentru primul ciclu şi de 30.000 de dolari pentru perfuzii suplimentare, ajungând la un total anual de 781.500 de dolari. Tarlatamab este testat şi pentru tratarea cancerului pulmonar cu celule mici în stadii incipiente.

Concluzie
FDA a autorizat un nou tratament pentru pacienţii cu cancer pulmonar avansat, oferind speranţă pentru o boală cu rate de supravieţuire foarte scăzute. Cu toate acestea, costul ridicat reprezintă un obstacol semnificativ pentru accesibilitatea pacienţilor la acest tratament potenţial salvator de vieţi.