Titlu: Roșia: Alimentul cu puține calorii și multe beneficii pentru sănătate

Subtitlu: Roșia, un aliment ideal pentru siluetă și prevenirea bolilor

Roșiile sunt un aliment versatil și sănătos, cu puține calorii și un conținut bogat de fibre și minerale. Cercetările au demonstrat că acestea pot reduce riscul de boli grave, cum ar fi cancerul de prostată, infarctul și chiar cancerul pulmonar sau gastric.

Sucul de roșii se dovedește a fi o alternativă mai sănătoasă comparativ cu sucurile de fructe, având jumătate din caloriile unui pahar de suc de portocale și doar 30% din cantitatea de fructoză. De asemenea, roșiile conțin licopen, un pigment din familia carotenoizilor care protejează pielea împotriva razelor ultraviolete și a îmbătrânirii.

Subtitlu: Moduri de consum și beneficii ale roșiilor

Roșiile pot fi consumate proaspete, sub formă de salată sau supă, sau ca ingredient în diverse preparate culinare cum ar fi tocănițele, paste și pizza. Aciditatea din roșie ajută la absorbția fierului din carne, pește și legume, făcând astfel mâncărurile nu doar mai gustoase, ci și mai sănătoase.

Cantitatea de licopen din roșii nu variază semnificativ de la un soi la altul și nici nu este influențată de modul de coacere. Aceasta crește de 8-10 ori în sosul de tomate și bulion, recomandându-se astfel consumul de bulion, pastă de tomate și sos de roșii pentru un aport ridicat de licopen.

În concluzie, roșiile sunt un aliment esențial pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, având o multitudine de beneficii pentru sănătate. Profitați de vară, sezonul ideal pentru a consuma roșii cu gust autentic românesc, fie că sunt proaspete sau gătite.