Alimente esențiale pentru sănătatea creierului

O alimentație echilibrată și sănătoasă este cheia pentru o funcționare optimă a creierului și pentru menținerea unei memorii agere. Conform unor studii recente, există câteva alimente care ar trebui incluse în dieta zilnică pentru beneficiile lor cognitive și pentru îmbunătățirea memoriei.

Nuci și acizi grași omega-3

Nucile sunt recunoscute pentru aportul lor bogat de proteine și grăsimi sănătoase, și pot contribui semnificativ la îmbunătățirea memoriei. Un studiu de la UCLA a arătat că o cantitate mai mare de nuci consumate zilnic duce la îmbunătățirea performanțelor la testele cognitive. De asemenea, nucile sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3 care au fost asociate cu scăderea tensiunii arteriale.

Cafeina stimulează atenția

Pentru cei care încep ziua cu o ceașcă de ceai sau cafea, este bine de știut că aceste băuturi pot oferi o creștere temporară a concentrării și energiei. Un studiu publicat în The Journal of Nutrition a raportat că un consum mai mare de cofeină este asociat cu performanțe cognitive superioare. Totuși, este important de notat că un consum excesiv de cofeină poate avea efecte adverse asupra sănătății inimii.

Afinele îmbunătățesc memoria

Afinele sunt recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii, dar și pentru efectele benefice asupra creierului. Studii efectuate la Universitatea Tufts au sugerat că aceste fructe pot îmbunătăți sau întârzia pierderea memoriei pe termen scurt. Un alt studiu realizat la Spitalul Brigham and Women’s de la Harvard a indicat că femeile care au consumat afine și căpșuni de două ori pe săptămână au întârziat declinul memoriei cu până la doi ani și jumătate.

Pește gras și legume cu frunze verzi

Peștele gras este o sursă importantă de acizi grași omega-3 și contribuie la reducerea nivelurilor de beta-amiloid din sânge, o proteină asociată cu boala Alzheimer. Legumele cu frunze verzi, precum varza kale, spanacul și broccoli, sunt bogate în vitamina K, luteină, acid folic și betacaroten, nutrienți esențiali pentru încetinirea declinului cognitiv.

Roșii și semințe de dovleac

Roșiile conțin licopen, un compus chimic care a demonstrat în studii pe animale că poate preveni apariția demenței. Semințele de dovleac sunt o sursă bogată de zinc, esențial pentru îmbunătățirea memoriei și abilităților cognitive, și conțin magneziu, vitamine din complexul B și triptofan, precursorul serotoninei, cunoscută ca „hormonul fericirii”.

Prin includerea acestor alimente în dieta ta zilnică, poți contribui la îmbunătățirea sănătății creierului și la menținerea unei memorii agere.