Stilul de viață poate ajuta oamenii să trăiască până la 100 de ani

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Fudan din China a descoperit că persoanele care fac alegeri sănătoase de stil de viață au șanse mai mari să trăiască până la vârsta de 100 de ani. Cei care nu fumează niciodată, fac exerciții fizice și au o dietă variată sunt mai predispuși să atingă acest prag de vârstă.

Exerciţiile fizice şi dieta variată, cheia longevităţii

Potrivit studiului publicat în JAMA Network Open, persoanele care fac exerciţii fizice au cu 31% mai multe şanse să trăiască până la 100 de ani, comparativ cu cei care nu fac mișcare deloc. În plus, o dietă diversificată, bogată în fructe, legume, pește, fasole și ceai, crește șansele de a ajunge la vârsta centenară cu 23%.

Fumatul, un factor de risc major

Cercetătorii au analizat și efectele fumatului asupra longevității și au constatat că persoanele care nu au fumat niciodată au cu 25% mai multe șanse să trăiască până la 100 de ani, comparativ cu cele care au fumat.

Sănătoși chiar și după 100 de ani

Pe lângă faptul că au mai multe șanse să ajungă la vârsta de 100 de ani, persoanele care fac alegeri sănătoase de stil de viață au și cu 54% mai multe șanse să fie sănătoase după cea de-a 100-a aniversare.

Concluzia studiului

Acest studiu ne arată că stilul de viață este un factor crucial în determinarea longevității. Prin alegeri simple, cum ar fi evitarea fumatului, practicarea exercițiilor fizice și adoptarea unei diete variate, putem crește semnificativ șansele noastre de a trăi o viață lungă și sănătoasă.