Un CUTREMUR de 7,6 grade ar putea să se producă în România. Directorul INFP: „Nu se știe când, dar știm unde va fi”

Data actualizării: 3 aprilie 2025

Un cutremur cu magnitudinea de până la 7,6 pe scara Richter ar putea lovi România oricând, susține directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.

Potrivit acestuia, epicentrul va fi cu siguranță în zona seismică Vrancea, cunoscută pentru activitatea sa tectonică intensă. Totuși, momentul în care acest seism va avea loc rămâne necunoscut.

Un cutremur major în Vrancea, imposibil de anticipat

„Teritoriul României este dominat de zona seismică Vrancea, zonă care poate să genereze cutremure cu magnitudini de 7,2 sau 7,4 și chiar 7,6 cândva, nu se știe când. Acest cutremur care va veni în viitor poate să afecteze tot fondul construibil care încă n-a fost pus în siguranță ca urmare a cutremurelor anterioare din 1977, 1986, 1990 și cele care s-au mai produs mai târziu”, a explicat Constantin Ionescu într-o intervenție televizată la Antena 3.

Deși tehnologia actuală nu permite anticiparea exactă a unui cutremur, specialiștii pot indica zona în care este cel mai probabil să se producă.


„După cum ați văzut, și în Santorini s-a spus că va veni un cutremur mare, dar nu se știe când și de ce intensitate va fi. La fel și în România… Este posibil să apară un cutremur, dar nu știm când va veni și cât de mare va fi. Noi știm unde va fi, asta este important”, a mai precizat directorul INFP.

Problema cea mai gravă o reprezintă starea precară a clădirilor vechi, mai ales în capitală. Multe dintre ele nu au fost niciodată consolidate după seismele din trecut, iar la un eventual cutremur puternic ar putea ceda.

Citește și:

Și ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a vorbit recent despre riscul iminent de cutremur. Acesta a subliniat că România este departe de a avea un fond construit pregătit pentru un eveniment seismic major.

„Va veni un seism puternic în România. Întrebarea este când va veni, ceea ce, astăzi, nu putem să știm cu siguranță. Și a doua întrebare foarte importantă pentru care trebuie să lucrăm în fiecare zi: cum ne va găsi acel seism”, a spus ministrul.

Ministrul dezvoltării a explicat că, în prezent, România nu are încă o imagine clară asupra numărului de clădiri cu risc seismic, în ciuda unor pași făcuți recent în acest sens.

„Din punct de vedere al fondului construit, nu suntem foarte bine. Sigur, noi nu avem o evaluare încă finală, pentru că noi în 2022 am creat un nou cadru legislativ, o nouă lege pe riscul seismic, care a schimbat filosofia de abordare a statului”, a precizat Cseke Attila.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai cunoscuți experți în domeniu, are o opinie diferită față de restul specialiștilor. Acesta este de părere că un cutremur de proporții nu ar avea loc mai devreme de anul 2040.

„Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

El a oferit și câteva detalii tehnice despre comportamentul zonei seismice Vrancea:

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum.”

Cu toate acestea, mulți specialiști rămân rezervați în a face estimări clare privind data următorului mare cutremur. Aceștia subliniază că, deși se cunoaște zona unde este cel mai probabil să apară – Vrancea – rămâne imposibil de prezis momentul exact.

În paralel, autoritățile sunt presate să accelereze lucrările de consolidare a clădirilor vulnerabile, în special din București, unde mai multe cartiere sunt considerate expuse unui risc ridicat de prăbușire în cazul unui seism major.

Potrivit experților, în lipsa unor măsuri urgente, efectele unui astfel de eveniment ar putea fi devastatoare pentru un fond construit care încă poartă urmele cutremurelor din 1977, 1986 și 1990.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe doctorulvostru.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨