Urgență continentală în Africa cauzată de variola maimuței

Centrele Africane pentru Controlul Bolilor au declarat focarul de variola maimuței ca fiind o urgență de sănătate publică la nivel continental. În urma creșterii alarmante a cazurilor, 22 de țări africane se confruntă cu o tulpină virulentă a bolii, cu un total de 15.132 de cazuri confirmate până acum.

Ce este Mpox

Variola maimuței, cunoscută și sub numele de mpox, este o boală virală care se manifestă prin erupții cutanate și umflături pe piele. Virusul, asemănător cu cel al variolei umane, suferă mutații rapid, potrivit virologului Cheryl Walter. Există îngrijorări legate de capacitatea sa de a deveni mai virulent și mai transmisibil, în condițiile în care virusul nu a fost intens studiat până acum.

Reclamă

Simptome și perioada de incubație

Simptomele includ febră, glande umflate și erupții cutanate. Perioada de incubație variază între cinci și 21 de zile. Experții estimează că aproximativ 10% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice, ceea ce crește riscul răspândirii bolii.

Actuala criză este agravată de lipsa vaccinurilor, cu doar 200.000 de doze disponibile față de o cerere de peste 10 milioane de doze în țările africane. Epidemia din Congo a provocat deja moartea a peste 1.100 de persoane, majoritatea fiind copii.

Răspândirea virusului

Virusul mpox se transmite prin contact apropiat, afectând în mod disproporționat femeile și copiii. O nouă tulpină, Clade Ib, pare să fie mai contagioasă și a fost confirmată în Kenya, Rwanda și Uganda. O altă tulpină, Clade IIb, s-a răspândit la nivel global în 2022, majoritar prin contact sexual între bărbați.

Organizația Mondială a Sănătății urmează să decidă dacă va declara alerta globală maximă în urma acestei epidemii. Între timp, comunitatea internațională este chemată să ofere sprijin în lupta împotriva răspândirii virusului mpox pe continentul african.