Vitamina D: esențială în lupta împotriva virusurilor

Vitamina D, cunoscută și ca „vitamina soarelui”, este esențială pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos și pentru absorbția calciului în organism. Cu toate acestea, peste 60% dintre copii și adulți suferă de un deficit al acestei vitamine, fiind nevoie de suplimente zilnice, chiar și în timpul verii.

Importanța vitaminei D

Vitamina D poate fi obținută în mare parte prin expunerea la soare, aproximativ 90%, și doar 10% din alimente, în special cele de origine animală care conțin grăsime. Cu toate acestea, este necesară administrarea continuă a suplimentelor pentru a menține nivelurile adecvate ale acestei vitamine în organism, indiferent de sezon.

Medicii endocrinologi recomandă administrarea vitaminei D împreună cu un pahar de lapte, pentru o eficiență mai mare în absorbția acesteia. De asemenea, vitamina D se poate depozita în țesutul adipos și în ficat, fiind eliberată treptat în organism. Necesarul zilnic poate varia între 400 și 800 de unități, însă în cazul unui deficit major, doza poate crește la 5000 de unități timp de 2 luni.

Rolul vitaminei D în apărarea organismului

Toate celulele sistemului imunitar au recepții pentru vitamina D, ceea ce înseamnă că aceasta joacă un rol crucial în apărarea înnăscută a organismului. Atunci când suntem expuși la un virus sau o bacterie, vitamina D este prima linie de apărare. În plus, la valori normale ale acestei vitamine în sânge, organismul absoarbe 30% din calciul prezent în alimente, prevenind astfel extragerea calciului din oase, o situație periculoasă în copilărie, adolescență și la menopauză.

În concluzie, vitamina D este esențială pentru un sistem imunitar puternic și pentru menținerea sănătății oaselor. Prin expunerea la soare și administrarea suplimentelor adecvate, putem preveni deficitul și ne putem asigura că organismul nostru funcționează la capacitate maximă.